TIRHírekSzövetségünk híreiBelvízvédekezési munkák Újfehértón

Belvízvédekezési munkák Újfehértón

Belvízvédekezési munkák Újfehértón

 

II. fokú belvízvédelmi készültség keretében továbbra is Újfehértón szükséges a legtöbb beavatkozást végeznie a Nyírségi Vízgazdálkodási Társulatnak a belterületek és a lakosság védelme érdekében, egyúttal az Önkormányzat harmadfokú készültségben védi a veszélyeztetett épületeket.

 

Újfehértó több utcáját víz borítja, a Honvéd, a Munkás és a Kölcsey utcán lakók otthonát fenyegeti, a melléképületeket körülveszi, a kerteket is ellepte belvíz, az utcák egy részét le kellett zárni. A NYÍRVÍZ Társulat az Önkormányzattal közösen nagy erőket mozgósít.

Egy áteresz került elbontásra a Part utcán, a Hadházi VIII/7-2 sz. oldalágon. Az átereszbe épített betongyűrűk képtelenek voltak átereszteni az érkező vizet, nagymértékben visszaduzzasztottak, ezért a szilasi részen másfél millió köbméter nem tudott lefolyni. Bő egy héttel ezelőtt még 1-1,5 méterrel magasabban állt itt a vízszint.

 

20101220_ujfeherto01

Az eldugult áteresz miatt visszaduzzasztott szakasz a Kisrétközi városrészen Újfehértón

 

A nagy mennyiségű belvíz áttört a gyűrűk alatt és alámosta a partoldalt. Ezt a szakaszt már csak a talajfagy tartja, enyhébb idő esetén a rézsű várhatóan tovább szakadhat, a mederelfajulás megakadályozása érdekében a mai napon a Társulat megkezdi mintegy 180 méter hosszban egyenként 40 cm átmérőjű, 6 méteres fúrt vasbeton cölöpösorral stabilizálni a megcsúszott szakaszt. A munkák előre láthatóan körülbelül két hetet vesznek igénybe.

20101220_ujfeherto02

Az áteresz alatt áttörő víz nagymértékben alámosta a rézsűt a VIII/7-2 sz. oldalágon

 

Szükségessé vált továbbá a befogadó Téglási (VIII/7. sz.) mellékág 0+480-1+800 km szelvényei közötti kotrása, ezzel elősegítve a belterületen jelentkező magas vízállások csökkentését.

20101220_ujfeherto03

Kotrási munkák lépegető kotróval a Téglási VIII/7. sz. mellékágon Újfehértón

 

A belvízelvezető csatorna ezen a szakaszán G burkolat található, a csatorna mély beágyazású, valamint a csatorna partjain a 3m-es kezelési sáv nem áll rendelkezésre, ezért ezen a szakaszon a kotrási munkákat csak speciális lépegető kotróval (Menzi Muck) tudják megoldani.

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. április 30., kedd van.
Katalin és Kitti napja van, holnap Fülöp, Jakab és Zsaklin napja lesz.