OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető


2012. augusztus 26., vasárnap 20:25

Vízitársulatok az öntözésért
    Budapest, 2012. augusztus 26., vasárnap (OS) - A mezőgazdaságot sújtó aszály ellensúlyozására különösen fontos lenne, hogy érdemben növekedjen az öntözött területek nagysága Magyarországon. A vízjogilag engedélyezett terület alig éri el a 200 ezer hektárt, a ténylegesen megöntözött területre pedig az elmúlt években rendre 100 ezer hektár alatt maradt. Az öntözés fejlesztését a mezőgazdasági kormányzat és a gazdaszervezetek egyaránt fontosnak tarják, de sajnos érdemi előrelépés nem történt az elmúlt időszakban. Ilyenkor persze megindul a felelősök keresése és a vízitársulatok mulasztását – általában a tényadatok ismerete nélkül – egy-kettőre megállapítják. De nézzük, mit mutatnak a számok?

    2012. év nyarán 13 vízitársulat végez mezőgazdasági vízszolgáltatási tevékenységet. Ezen társulatok öntözővizet szolgáltatnak, és tógazdaságokat látnak el vízzel. Az erre berendezkedett vízitársulatok mezőgazdasági vízgazdálkodási célú szolgáltatási kapacitása egy idényben mintegy 570 millió m3, azaz ennyi vizet tudnának eljuttatni az ezt igénylő gazdákhoz. Kiemelkedik a Nagykunsági VgT. (Karcag) több mint 200 millió m3 és a Szentes és Környéke VgT. (Szentes) 120 millió m3-t meghaladó kapacitással.
    De mekkora terület megöntözésére lenne elég ez a vízmennyiség? A vízszolgáltatást végző vízitársulatok ellátási kapacitása 240 mm-es öntözési idénynormával számolva mintegy 240 ezer hektár megöntözésére lenne elegendő! Ez a kapacitás messze nincs kihasználva! A 2012. évi öntözési szezonra lekötött kapacitás valamivel több, mint 160 millió m3, tehát a kapacitás 28 %-a.
    A vízszolgáltatást végző társulatok területén mintegy 45 ezer hektárra van a társulatoknál is nyilvántartott vízjogi engedély (van társulaton kívül más öntözővíz szolgáltató is). A ténylegesen megöntözött terület nagysága a vízjogilag engedélyezett területnagyság körül alakul, mintegy 37 és fél ezer hektárra tehető. Az adatokból látszik, hogy egy lényegesen nagyobb terület öntözése nem a vízitársulatokon múlik, a vízszolgáltató kapacitásuk a többszöröse annak, mint amennyire igény van.
    Az is általános vád, hogy az öntözés drága, mintha ez is csak a vizet szolgáltató vízitársulatokon múlna. A társulatok általában a főműves vízszolgáltatásból származó vizet adják tovább, tehát áraikban benne van az átvett víz ára is. Az árak a szolgáltatás jellegének megfelelően szórnak 3 Ft/m3 és 12 Ft/m3 között. Az öntözés költségeit azonban nem is a vízszolgáltatás ára teszi elviselhetetlenül magassá. A táblán belüli vízszétosztás költsége a mezőgazdasági termelőktől származó információk szerint 50-90 Ft/m3 és ez az, ami megdrágítja az öntözést.
    A tapasztalatok tehát azt mutatják, hogy a rendelkezésre álló öntözővíz ellátási kapacitást csak nagyon alacsony szinten használják ki és az öntözés összes – kétségtelenül magas - költsége sem a vízszolgáltatókon múlik. Inkább azon kellene elgondolkodni, hogy a táblán belüli vízszétosztás költségeit hogyan lehetne leszorítani az olcsóbb öntözés feltételeinek megteremtése érdekében!


Fehér Ferenc ügyvezető elnök
Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége


    Kiadó: Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.