TIRHírekFigyelő

Figyelő

Nosztalgia

Hajdanában, amikor még a vízitársulatok aktívan részt vettek a vízkár-elhárításban (és az állam állta a költségeket), arról is jelentést kellett írni, hogy milyen védelmi beavatkozásokat végeztek. Az egyik kedvenc munka a gyökérzónás kotrás volt, értelemszerűen főleg víz alatti kotrással, hiszen a mederben magas vízszint volt.

Bővebben...

 

EUWMA deklaráció

A Vízgazdálkodási Társulatok Európai Szövetsége (EUWMA, European Union of Water Management Associations) a 2021. évi közgyűlésén (2021. szeptemberében) kezdett el intenzívebben foglalkozni a klímaváltozásnak a helyi (lokális) vízgazdálkodásra gyakorolt hatásával és az ezekre adandó válaszokkal. A tagszervezetek írásbeli véleményének kikérése, egy 2022. évi, tavaszi workshop tapasztalatainak feldolgozása után az EUWMA 2022. évi közgyűlése szeptember 12-én (Oostende, Belgium) hagyta jóvá azt a deklarációt, ami a tagországok véleményét fejezi ki.

Bővebben...

 

A Vízgazdálkodási Társulatok Európai Szövetségének anyagai

A Vízgazdálkodási Társulatok Európai Szövetségének (European Union of Water Management Associations – EUWMA) a VTOSZ 2004 óta tagja. Az Országos Szövetség nehéz anyagi helyzete miatt az aktív tagságot 2014-ben fel kellett függeszteni, azóta a VTOSZ lényegében megfigyelői státuszban van. Az EUWMA megkeresésére 2021 őszén ismét felvetődött a VTOSZ tagsága, de egyértelművé vált, hogy az Országos Szövetség jelenleg nem tud aktívabban részt venni a nemzetközi munkában. Viszont abban megegyezés született, hogy az EUWMA működésével kapcsolatban időnként tájékoztatást ad és ezeket az anyagokat a VTOSZ eljuttatja a működő magyar vízitársulatokhoz, illetve felteszi a honlapra.

Bővebben...

 

Ahol még számítanak a vízitársulatok

II. Erzsébet brit uralkodó egy nappal azelőtt, hogy uralkodásának 68-dik évfordulóját megünnepelte volna személyesen adta át az új Wolferton szivattyútelepet az angliai Norfolkban. A Kin's Lynn Vízitársulat eredeti szivattyútelepe ezen a helyen 72 évvel ezelőtt készült el. Az új szivattyútelep 5.460 hektárt víztelenít, kapacitása 4,8 m3/s. A képek a Királynőnek a szivattyútelepen történt látogatásáról készültek, megörökítve azt a pillanatot is, amikor II. Erzsébet megnyomja az indítógombot.

Bővebben...

 

NKE Víztudományi Karának megalakulása

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának létrejötte alkalmából ünnepi tanácsülés volt Baján. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, Bíró Tibor dékán és és Patyi András, az NKE rektora részvételével megtartott ülésről az MTI közleményét adjuk közre.

Bővebben...

 

Dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgató nyilatkozata

A jövő mezőgazdasági lehetőségeiről nyilatkozott Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója.

 

A Vásárhelyi terv továbbfejlesztése

Az 1990-es évek végének rendkívüli felső-tiszai árvizei új védelmi megoldások kidolgozására ösztönözték az árvízvédelmi szakembereket. Egyértelművé vált ugyanis, hogy a gátak magasítása (ami szélesítésükkel, a töltéstest lényeges megnövelésével is együtt jár) nem lehetséges, az aktív védelmi beavatkozások (pl. nyúlgát építése) a viszonylag kis időelőny (1-2 nap) miatt már nem jelent biztonságos megoldást.

 

Belvízhelyzet az Alföldön 2018. március 23.

2018. március. 23. 15:45

"Nagy baj lesz, urak": miközben a felek pereskednek, elúszhat a fél Alföld

szerző:

Szlavkovits Rita

hvg.hu

Hatvanezer hektár van víz alatt. Pont négy évvel ezelőtt államosították a vízgazdálkodási társulatokat, átvették a csatornákat, elvették a vagyonukat. Ezek majd fele meg is szűnt, az átvett vagyonuk ellenértékét még azóta sem kapták meg. A közcélú csatornákon folyik rendesen a munka, ám a földekről a vizet a főcsatornákba vezető árkoknak most nincs gazdájuk.

Bővebben...

 

1. oldal / 14

Névnap

Ma 2024. március 19., kedd van.
József és Bánk napja van, holnap Klaudia napja lesz.