TIRHírekVédekezés 2013

Védekezés 2013

3 hónap alatt 450 mm csapadék hullott Somogyban

„Belvízgondok Somogyban, folyamatos a védekezés

Az észak-somogyi vízi társulat területén 315 hektárt borít belvíz, a dél-balatoni térségben 225 hektárt. Taszár környékén napok óta áll a víz: számos csapadékelvezető árok feltelt, s a legelőkről sem folyt el a napokban lehullott csapadék.

A megye középső és déli részén több kisebb, egymástól független terület áll víz alatt – tájékoztatott Baranya Károly alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgató-helyettese. – A megye északi részén február hetedike óta négy szivattyútelepen folyamatos a védekezés. Ez arra elég, hogy az elöntött terület nem növekszik.
A belvíz lakott területet nem érint. Nagybocskai Tamás nyugalmazott nagyatádi vízügyi referens szerint annyiban rendkívüli az időjárás, hogy decembertől március végéig közel 450 milliméternyi csapadékot mértek Somogyban.  Tavaly egész évben598 milliméter hullott.

Csak az idén 346 millimétert regisztráltak Somogyban, a múlt év hasonló időszakában mindössze 120 millimétervolt – tette hozzá. – Gond, hogy az eltömődött mélyrétegű talaj most sok helyütt nem tudta befogadni a csapadékot, ugyanis olyan gyorsan hullott le az eső, s olvadt el a hó.
A szeszélyes időjárás gazdasági károkat is előidézhet, késhet a kora tavaszi növények vetése. Lukács Norbert csombárdi gazdálkodó szerencsésnek tartja magát, mivel dombos térségben gazdálkodik, s csupán kisebb felületen gyűlt fel a víz. Az elmúlt három hónapban mért közel 300 milliméternyi csapadék azonban épp elég ahhoz, hogy a szántást még nem tudta elmunkálni, s reális veszély van arra, hogy a következő aktuális mezőgazdasági munkálatok is csúsznak.”

2013. március 30.

Forrás: Harsányi Miklós-   Somogyi Hírlap

 

Belvízvédekezés felfüggesztése

A Dél-Balatoni Vízitársulat a Balatonőszödi szivattyútelepen 2013. február 5. 8 órától II. fokú, a Szántódi szivattyútelepen 2013. február 5. 8 órától I. fokú, a Zamárdi belvízöblözetben 2013. február 14. 6.30 órától III. fokú – mely készültséget 2013. február 24. 16 órától Társulatunk II. fokú készültségre mérsékelt – belvízvédelmi készültséget rendelt el.

A készültségi fokozatok a Társulat aktualizált védelmi tervében foglaltak szerint kerültek elrendelésre, a napi és havi költségek jelentése a 19/2012. (V.22.) Vízitársulati Vízkárelhárítási Szabályzat kiadásáról szóló BM utasítás rendelkezései szerint kerültek dokumentálásra és megküldésre.

Társulatunknak a mai napig pontos információi nincsenek a támogatási szerződések megkötésével, valamint az igényelhető előleg folyósításával kapcsolatban.

A három belvízöblözetben az elvégzett védekezési munkák hatására közvetlen veszélyhelyzet nem áll fenn.

A védekezési munkák saját forrás terhére történő folytatása esetén a Társulat 2013. évi likviditása, valamint az egyéb közfeladatok ellátása kerül veszélybe, ezért a támogatási szerződések megkötéséig, illetve a szerződésben rögzített előlegek Társulatunk bankszámlájára való beérkezéséig a Dél-Balatoni Vízitársulat a Balatonőszödi és Szántódi szivattyútelepeken, valamint a Zamárdi belvízöblözetben a belvízvédekezési munkák elvégzését 2013. március hó 7. 16.00 órától felfüggesztette.

 

A nem állami tulajdonú műveken csak a tagok hozzájárulásából lehet védekezésben

A társulatnak a Sárköz alacsonyan fekvő, belvizesedésre hajlamos részén négy szivattyútelepe van, jelenleg egy üzemel.

 Gazdálkodók támogatásából végzi a belvizes területek mentesítését a Sárközben a Duna-Sió Menti Vízi Társulat, és az idén nem számít a tavaly megállapított érdekeltségi hozzájárulásra az érintett ingatlantulajdonosoktól - közölte a társulat intézőbizottságának elnöke az MTI-vel.

Tóth István elmondta: a belvizes területek nagysága jelenleg nem számottevő, de ha a következő hetekben 40-60 milliméternyi csapadék hullik, akár ezer hektár jó minőségű termőföld kerülhet víz alá - tette hozzá. A belvíz szivattyúzását az érintett terület tulajdonosának támogatásával végzik.

Az intézőbizottság elnöke kitért arra is: mivel jelenleg nincs belvízvédelmi készültség, a védekezés költségeit a társulat nem igényelheti állami forrásból.

A Tolna megye keleti részén, 200 ezer hektáron több mint 300 vízfolyást karbantartó társulat 2012. szeptemberi küldöttgyűlése - a területek elhelyezkedésétől és nagyságától függően - 200-800 forintos hektáronkénti érdekeltségi hozzájárulást állapított meg.

A társulati vezető elmondta: erre az évi körülbelül 80 millió forintos összegre a szervezet idén valószínűleg nem számíthat, miután 2013. január 1-jétől a küldöttgyűlés nem, csak a társulat közgyűlése dönthet a hozzájárulásról. Kétezer tagot a vízi társulat nem tud összehívni - mondta.

Tóth István szerint a szervezet az idén az eddig felhalmozott tartalékokból képes elvégezni feladatait, jövő év januárjától azonban működésképtelenné válhat.

Nem könnyíti meg a vízi társulat helyzetét, hogy a tavalyi 105 közfoglalkoztatott helyett idén négy hónapra csak 47 ember foglalkoztatására van lehetőségük - tette hozzá a társulat vezetője."

Forrás: MTI | 2013. március 10. vasárnap 06:53 |

 

Tájékoztató

Tájékoztató

a rendkívüli időjárási helyzet és a belvízhelyzet következményeinek felszámolása érdekében tett vízitársulati intézkedésekről

A 2013. március 14-15-i rendkívüli időjárási helyzet miatt több társulatnál (Hamvas-Sárréti Vízgazdálkodási Társulat, Bodrogmenti Vízgazdálkodási Társulat, Felsőszabolcsi Vízgazdálkodási Társulat) vezetékszakadás miatt a szivattyútelepeknél áramellátási gondok merültek fel. A Bodrogmenti Vízgazdálkodási Társulat információadással és munkagépekkel részt vesz a Bodrogköz áramellátásának helyreállításában.

A szélsőséges csapadékviszonyok miatt számos térségben belvízhelyzet alakult ki, így több vízitársulat védelmi fokozatba lépett. Elsőként a Kisalföldön, a Hanság térségében kellett belvízvédelmi készültséget elrendelni. A Kapuvári Vízitársulat március 1-től öt napon át védekezett.

A Balaton déli partján szintén kritikus belvízhelyzet alakult ki, amely belterületeket is veszélyeztetett. A Dél-Balatoni Vízitársulat területén 225 ha belvízelöntés volt, ezért a Társulat február 5-én védelmi fokozatba lépett, amit március 7-én függesztett fel. A szivattyúzási költség ezen idő alatt 4.776 eFt volt, amelynek állami megtérítése késik. Az Észak-somogyi Vízi Társulat február 7-e óta van védelmi fokozatban és folyamatosan végez belvízátemelést.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Tisza mellett romlik a belvízhelyzet. A Felsőszabolcsi Vízgazdálkodási Társulat (Kisvárda) március 12-én lépett belvízvédelmi fokozatba és – bár közben a rendkívüli időjárási helyzetben áramellátási zavarok léptek fel, a helyreállítás követően - folytatja a belvízátemelést két belvízvédelmi szakaszon. A Királyéri Vízgazdálkodási Társulat (Tiszalök) március 18-án lépett védelmi fokozatba, két szivattyútelepet indított el.

Romlik a belvízhelyzet a Tiszántúlon. Hajdú-Bihar megye vízitársulatai felkészültek a belvízvédekezésre. Megkezdte a védekezést a Berettyó Vízgazdálkodási Társulat, ahol növekszik az elöntött terület, így indítják a szivattyútelepet és a Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat, amelyik február 21-28. között 150 ezer m3 belvizet emelt át.

A Közép-Tisza vidéken szintén romlik a belvízhelyzet. A Nagykunsági Vízgazdálkodási Társulat (Karcag) március 15-én két védelmi szakaszon kilenc szivattyútelepre rendelt el II. fokú védelmi készültséget és kezdte meg a belvízátemelést. A Mezőtúr-Tiszazugi Vízgazdálkodási Társulat március 19-én nyolc szivattyútelepen szintén II. fokú készültségben kezdte meg a mentesítést. A Jászkisér és Vidéke Vízgazdálkodási Társulat március 19-én öt szivattyútelepet indított el a belvíz hatékony átemelése érdekében.

Az Alsó-Tisza vidéken szintén elsősorban a Tisza és a Maros melletti területeken jelentkeznek a gondok. A Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat március 19-től lépett védelmi fokozatba jelentős elöntött terület kialakulása miatt. A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat (Hódmezővásárhely) március 19-én szintén védelmi fokozatba lépet: elrendelték a II. fokú készültséget

A Körös vidéken két vízitársulat is elrendelt már védelmi fokozatot. A Körösi Vízgazdálkodási Társulat (Gyula) március 18-án 6 szivattyútelep üzembe helyezésével kezdte meg a védekezést és a belvízcsatornákon vonal menti, tisztítási feladatokat is végeznek. A Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat (Békés) március 17-én indította el a védelmi munkákat 14 szivattyúzási hely (szivattyútelep, szivattyúállás) üzemeltetésével.

Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének titkársága

 

Vízitársulatok vízkárvédekezésének szabályozása

A VTOSZ Titkársága a belvízvédekező vízitársulatok kérésére  összeállította a hatályos jogi szabályozást összefoglaló segédanyagot.   

 

3. oldal / 3

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek van.
Auguszta napja van, holnap Zalán napja lesz.