TIRVízitársulatokTársulatok írtákBalaton-Nagyberek VízitársulatNem történt természetkárosítás a Nekotán

Nem történt természetkárosítás a Nekotán

Kaposvár, 2012.10.03. A kaposvári törvényszéken I. fokú ítélet született a Balaton-nagyberek Vízitársulat által indított közigazgatási perben.

 

A Bíróság megsemmisítette az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség határozatát, amelyben idén tavasszal a jogellenes vízleeresztés gyanújával felülvizsgálati dokumentáció készítésére kötelezte a Társulatot. A határozat a törvényszék jogerős ítélete szerint jogellenes volt, mivel a Vízitársulat mindenben jogkövetően járt el.

A terület vízjogi engedélyével kapcsolatos per során a bírónő ismertette a Somogy megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának határozatát, amely bűncselekmény hiányában hivatalosan is megszüntette a Nekota természetkárosítása ügyében folytatott nyomozást.

Mint az korábban több híradásban is megjelent, a Balaton-Felvidék Nemzeti Park és Budai Gyula, akkori elszámoltatási kormánybiztos, 2011 őszén feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A vád szerint az ismeretlen tettes a természetvédelmi területnek nyilvánított Nekotán a vízszintet úgy lecsökkentette, hogy az ott élő védett állatfajok és azok élőhelye megsemmisült.

A vízszint 2010 júniusától több méterrel is meghaladta a hatályos vízjogi engedélyben szereplő vízleeresztés alsó értékének megjelölt szintet, mivel valaki eldugította a Nekota terület vízcsökkentését biztosító bujtatót. E bűncselekmény és a szokatlanul csapadékos időjárás együttes eredménye, hogy 2011 tavaszára a megemelkedett vízszint már a védgátként funkcionáló deponiát veszélyeztette. A feljelentést elindító Nemzeti Park képviselőjének véleménye szerint a természetvédelmi kár az ezt követő túl gyors vízszintcsökkenés miatt következett be.

Bár a feljelentés ismeretlen tettesek ellen történt, az ügy kapcsán többször felmerült a Balaton-nagyberek Vízitársulat felelőssége, amely 2010 szeptemberétől a Hubertus Bt-től átvette vízkormányzási feladatait.

A Főkapitányság határozata értelmében„a Balaton-nagyberek Vízitársulat képviselője mindenben a vízjogi engedélyben foglaltaknak megfelelően járt el. A területen a vízszint túlzott emelkedése a feljelentéssel ellentétben nem a vízkormányzásért felelős jogi személy tevékenységének eredménye volt.

A tegnapi napon megszületett ítélet, és ezzel párhuzamosan a per során ismertetett rendőrségi határozat tehát egyértelműen igazolja, hogy a Balaton-nagyberek Vízitársulat tevékenysége a jogszabályoknak és előírásoknak messzemenően megfelelt, és az őt ért vádak alaptalannak bizonyultak.

A Balaton-nagyberek Vízitársulat ezúton is tájékoztatja mindazokat, akik az idei aszályos esztendőben odafigyeltek és aggódtak a Nekota állatvilágáért, hogy a száraz időjárás következtében a terület élővilága a 2008 év előtti közel 100 éve jellemző, és a 2004-ben a Natura 2000 regiszterben is rögzített állapotnak megfelelően kezd helyreállni, sőt időközben új fajok is megjelentek.

A 2012-es aszálynak és a Nekota vízszintjének jelentős csökkenése következtében annak területén vonulásban, csapatosan jelent meg újból a fekete gólya. Ez a fokozottan védett, jelentős természetvédelmi értéket képviselő madárfaj korábban a Nekota vízszintjének emelkedése miatt szorult ki a területről.

Forrás: Balaton-nagyberek Vízitársulat - Völler Zoltán

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek van.
Auguszta napja van, holnap Zalán napja lesz.

Események

március 2024
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31