Sajtóközlemény

A Balaton-nagyberek Vízitársulat hivatalos közleménye

 

 

Kéthely, 2011. június 20. - A Balaton-nagyberek Vízitársulat megnyugvással fogadja és mindenben támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium pénteki bejelentését, miszerint vizsgálatot rendel el a Balatonfenyves melletti, ún. Nekota vízszintcsökkenése ügyében.

Jelenleg két, egymással összhangban nem lévő határozat van érvényben a vízszint mértékére vonatkozóan, annak ellenére is, hogy június 17-én a Dél-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség hivatalból visszavonta a Vízitársulat vízjogi engedélyét. A visszavonás nem jogerős, azonnal nem végrehajtandó, és fellebbezés esetén az elbírálásig ugyanúgy kettős a helyzet.

A Vízitársulat bízik abban, hogy a kialakult ellentét feloldódik, és olyan egyértelmű szabályozás születik, amely éppúgy képviseli mind a helyi védett madárvilágot féltő természetvédők, mind a környékbeli gazdálkodók és nem utolsósorban az érintett területen élők érdekeit.

A Nekota vízszintjére vonatkozó 1967-es vízjogi engedély lejárta után a Balaton-nagyberek Vízitársulat 2010. decemberében kapta meg az új engedélyt, amely két körös eljárás végén a korábbi vízszintet engedélyezte. A kérelem beadása és az új engedély kiküldése közötti időszakban,  2007-2010 során a megújításra váró vízjogi engedély kapcsán folyamatos egyeztetés zajlott a Balaton felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal, a Vízügyi  Igazgatósággal, az érintett Önkormányzatokkal és az engedélyező Természetvédelmi, Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséggel.

2010 novemberében a Vízügyi igazgatóság, mint kezelő hozzájárulásával – az ismeretlen tettesek okozta eldugaszolás következtében kialakult veszélyhelyzet csökkentésére - gátátvágás történt a területen, hogy a megemelkedett vízmennyiség áttörését megakadályozzák. A Vízitársulat munkatársai erőn felül, rendkívül nehéz körülmények között dolgoztak azon, hogy a hatalmas mennyiségű csapadék és a belvíz ne okozzon katasztrófát, és megvédjék  a környékbeli erdőket, szántóföldeket és településeket.

Idén márciusban az eltömedékelést sikerült elhárítani így a Vizitársulat megkezdte a vízjogi engedélyben szereplő vízszint elérése érdekében a lecsapolást. Erről természetesen értesítette a Balaton felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot, és fokozottabb együttműködést kért. Júniusban azonban vártalanul új határozat érkezett Természetvédelmi, Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől, amelyben egy, a Balaton felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által preferált, magasabb vízszintet határoztak meg – de mindezt a korábbi határozat érvényben hagyása mellett.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a Nekota védőrendszerének műszaki paraméterei nem alkalmasak egy jóval nagyobb vízmennyiség biztonságos megtartására. (A Nekota területe és az övcsatorna nem gáttal, hanem egy úgynevezett deponiával van elválasztva, amely paramétereiből adódóan a gátnál lényegesen alacsonyabb vízszint megtartására képes.)

Az érintett területen több gazdálkodó is tevékenykedik: erdő – és vadgazdálkodás, közvetlen szomszédságában szántóföldi gazdálkodás folyik. A megemelkedett vízszint már most erdőterületeket öntött el, és a deponia átszakadása esetén további területek kerülnek víz alá.

„A Nekota csak egy része az Balaton-nagyberek Vízitársulat által felügyelt területnek. A Nagyberek 1908 és 1910 közti lecsapolása óta azzal a vízszinttel működik, amelynek betartására 2010-ben határozat formájában ismét engedélyt kapott a Vízitársulat. Tudni kell azt is, hogy az említett madárfajok közül többen akkor jelentek meg területen, amikor az illegális eltömedékelés és az azt követő belvíz és az esőzések következtében a vízszint az előírtnál jóval magasabb lett. Elszaporodásuk az említett gazdák munkáját és terményeik megbízható hozamát veszélyezteti, zavarja az ott élők, pihenni vágyók nyugalmát. A Vízitársulat által kezelt területen a 100 éve jelen lévő élővilág és gazdálkodás szimbiózisát szeretnénk megtartani az előírások maximális betartása mellett, éppen ezért nyitottak és partnerek vagyunk arra, hogy egy mindenki számára elfogadható szabályozás szülessen.” – Völler Zoltán, a Balaton-nagyberek Vízitársulat ügyvezetője.

 

További információ:

Völler Zoltán - ügyvezető
Balaton-nagyberek Vízitársulat
H-8713 Kéthely
Sáripuszta 0275 hrsz.
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Telefon: 85/560-924
Mobil: 30/993-992-7


 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek van.
Auguszta napja van, holnap Zalán napja lesz.

Események

március 2024
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31