TIRRólunk

Most már öntözni kell - ha lesz miből

Makó - Mostantól lehet, hogy a szárazság fog gondot okozni a földeken. A Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulathoz 11 ezer hektárnyi öntözhető terület tartozik. A társulat most újabb csatornát hoz helyre két hónap alatt 60 millióból.

– Hiába folytattunk hosszú küzdelmet egészen mostanáig a belvízzel, könnyen elképzelhető, hogy a nyár aszályos lesz – mondta el lapunknak tegnap a szokásos éves makói küldöttgyűlés előtt a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója, Balla Iván. Bár van esély a csapadékos időjárásra is, néhány helyen már most öntözni kell. A hozzájuk tartozó 11 ezer hektárnyi öntözhető területből a gazdálkodók szükség esetén 5–6 ezer hektáron szoktak élni ezzel a lehetőséggel.

A társulat Makó és Hódmezővásárhely vízrajzi szempontból közös, 132 ezer hektáros térségében 600 kilométernyi állami csatornát kezel. Ezek csapadékos időben elvezetik a vizet, ha pedig szárazság van, öntözni lehet belőlük – legalábbis elvben. Komoly gondot jelent, hogy a táblákkal összeköttetést jelentő kisebb csatornák gyakran elhanyagoltak. A belvízi védekezés sok helyütt elvonta a forrásokat a szokásos karbantartástól, de most újra folytatódik a 3 esztendeje megkezdett munka. Makó térségében például 2 hónap alatt 60 milliót fognak költeni a Gacsibai-csatornára. A szeszélyes csapadékviszonyok ellen azonban az használna a legtöbbet, ha az érkező víznek ismét volna tere, kiegyenlítve az ingadozásokat – mondja a szakember.

Mediterrán vidék?

A dél-alföldi régióban még szélsőségesebb időjárás várható – hangzott el a Jövőkerék Közhasznú Alapítvány tegnapi sajtótájékoztatóján Szegeden. Makra László geográfus elmondta: a globális felmelegedés Magyarországon regionális klímaváltozást okoz. A Kárpát-medencére délen a megerősödő mediterrán hatás lesz jellemző – Szegeden és környékén az elkövetkező évtizedekben rövidebb, csapadékosabb télre és hosszú, rendkívül meleg és száraz nyárra számíthatunk. A felmelegedéssel párhuzamosan gyakori, nagyobb áradások is várhatóak.

 

aszaly

 

Makó

Szabó Imre

Forrás: http://www.delmagyar.hu

 

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek van.
Auguszta napja van, holnap Zalán napja lesz.