TIRHírekSzövetségünk híreiEredményes vízminőség-védekezés a Kiskonda patakon

Eredményes vízminőség-védekezés a Kiskonda patakon

 

Állampolgári bejelentés alapján zsíros - olajos szennyeződést észleltek a Kiskonda patak 2+000 - 2+500 km szelvényben. A KDT KTVF ügyelete helyszíni bejárást tartott és megállapította, hogy a patak 2+500 km szelvénye környezetében mintegy 20 m2 nagyságú felületen összefüggő zsíros - olajos szennyeződés figyelhető meg, mely az áramlás következtében kb. 0,50 m átmérőjű foltokba leszakadva úszik a felszínen. Az igazgatóság III. fokú vízminőség védelmi készültséget rendelt el 2011. 04. 22. 14:45 órától. A Társulatot, mint üzemeltetőt felszólítja a védekezési munkák megkezdésére.

A Kapos - Koppányvölgyi Vízi Társulat 2011. 04. 22-én, Nagypénteken 1600-tól a III. fokú vízminőség védelmi készültséget elrendelte.

A helyszíni bejárás után megkezdtük a véderő szervezését és az eszközök beszerzését.

A tényleges védekezést 2011. 04. 23-án Nagyszombaton reggel 6 órakor kezdtük. A Kiskonda patakra merülőfalakat telepítettünk két sorban és az úszó szennyeződést vödrökbe, majd vashordókba mertük.

A helyszíni bejárás után megtaláltuk a végpontot. Vélhetően szippantós kocsiról a város szélén a tömény konyhai zsiradékot és használt étolajat egy útárokba engedték, ahonnan az önkormányzati tulajdonú Bontavai árokba került, majd az állami tulajdonú társulati kezelésű Kiskonda patakba.

A Rendőrségen feljelentést tettünk ismeretlen tettes ellen. Értesítettük a Dombóvári Önkormányzatot, Tűzoltóságot és a Katasztrófavédelmet.

2011. 04. 23-án 1530-ra a társulati kezelésű szakaszt megtisztítottuk, 1.100 l tömény konyhai használt zsírt és étolajat mertünk le, amit jelenleg a Társulat telephelyén tárolunk.

A további védekezést a helyi szervek vették át.

Tamási, 2011. április 26.

 Tóth István

     igazgató

védelem vezető

A védekezésről készült fényképek itt tekinthetőek meg. 

 

 

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek van.
Auguszta napja van, holnap Zalán napja lesz.