TIRHírekSzövetségünk híreiGazdafórum Karcagon András László társulati igazgató szemével 

Gazdafórum Karcagon András László társulati igazgató szemével 

 2011. április 9-én „Nagykunsági Gazdafórum” megtartására került sor Karcagon. A rendezvényen részt vett Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Palkovics Péter az MVH elnöke. A rendezvényre Hubai Imre gazdaköri elnök személyes meghívásával tisztelte meg a vízgazdálkodási társulatot és a Vízügyi Igazgatóság Karcagi Szakaszmérnökségének képviselőit is.

A gazdafórumot Dobos László, Karcag város polgármestere nyitotta meg, majd előadások következtek.

Dr. Monori István, karcagi kutató intézet munkatársa „Legeltetéses juhtartás a Nagykunságban” címmel tartott beszámolót az állattartás jelenéről és jövőbeni lehetőségeiről.

Dr. Bölcskei Károly professzor és Bozzayné Andrási Erika "Kitörési pont a húsmarhatartás",  Ifj. Hubai Imre biogazda "Biogazdálkodás, a helyi piac lehetőségei" c. előadása a fejlesztési lehetőségeket vázolta fel.

Palkovics Péter az MVH elnöke előadásában elmondta, hogy csökkenteni kívánják a kérelmek ügyintézési idejét, és a következő hetekben bevezetnek egy online információs rendszert, ahol mindenki ügyfélkapun keresztül információhoz juthat és követheti a beadott támogatási illetve kifizetési kérelmének útját.

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ezen a fórumon ismertette először a Nemzeti Vidékfejlesztési Koncepció tervezetét, amelyet társadalmi vitára bocsátott. Kért mindenkit, hogy olvassa el és juttassa el véleményét a vidékfejlesztési tárca részére hangsúlyozva, hogy személyesen Ő is elérhető.

Az előadások és a bejelentés után került sor a gazdálkodói kérdések feltételére és ezek megválaszolására. Mintegy két óra hosszán át rengeteg kérdés érkezett és került megválaszolásra. ezek között voltak vízgazdálkodást érintő kérdések is. A jászsági gazdák még jelentős belvizekről beszéltek, ugyanakkor egy kecskeméti gazdálkodó már vízhiányról számolt be. A Miniszter Úr elmondta, hogy a vízkormányzás rendjének kialakítása jelenleg folyik, a szereplők közötti munkamegosztás meghatározása, az új rendszer kialakítása folyamatban van. Arra a kérdésre, hogy a gazdák kihez fordulhatnak problémáikkal a jelenlegi helyzetben (utalva arra, hogy megszűnt a társulati hozzájárulás), a társulathoz, vízügyhöz vagy önkormányzathoz, a Miniszterúr elmondta, hogy jó lenne, ha a gazdálkodók eldöntenék mit akarnak. Megszüntette a kormányzat a kötelezően fizetendő társulati hozzájárulást, mert azt mondták hogy ez méltánytalan, most meg azt a kritikát fogalmazzák meg,  hogy most még ez sincs. Felhívta rá a figyelmet, hogy önkéntes befizetéseket teljesíteni a társulat részére sohasem volt tilos és most sem az. Régebben is volt rá példa, hogy egy-egy vízgazdálkodási probléma megoldásának költségfedezetére a területen gazdálkodók többlet befizetéseket vállaltak, utalva ezzel a differenciált díjra. Hozzátette, hogy higgyék el tudja miről beszél, hiszen nyolc évig volt a vízgazdálkodási társulat ellenőrző bizottsági tagja.

Hubai Imre a karcagi Nagykun Gazdakör elnöke, aki egyben a Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Gazdakörök elnöke is zárszavában összefogás fontosságára hívta fel ismételten a figyelmet. Kiemelte, hogy a vidék felemelkedésének a záloga a szereplők együtt munkálkodása. Ezúton is köszönjük meghívását.

                                                                                                      András László

                                                                      a Nagykunsági Vízgazdálkodási Társulat igazgatója

Mellékletek:
ÁllományLeírásMéret
A(z) (András László.jpg) állomány letöltéseAndrás László.jpgGazdafórum Karcagon 73 Kb
 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek van.
Auguszta napja van, holnap Zalán napja lesz.