TIRHírekSzövetségünk híreiVízgazdálkodási társulati védekezés 2011. január első két dekádjában

Vízgazdálkodási társulati védekezés 2011. január első két dekádjában

 Bár a belvízhelyzet az elmúlt napokban nem súlyosbodott, a hatalmas mennyiségben elöntésben lévő vízmennyiségtől való mentesítés óriási feladatokat ad a vízitársulatoknak is. Mivel a vízitársulatok részben a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok által üzemeltett állami főművekbe emelik a belvizet, szoros együttműködés szükséges a vízitársulatok és a vízügyi igazgatóságok között. Ez az együttműködés nem új keletű, hiszen a vízgazdálkodási társulatok 1957. évtől történő újjáalakulásuktól a vízügyi igazgatóságok szakmai irányításával dolgoztak (az állami vízügyi szolgálat 1953-ban jött létre), és a védekezésben ez az együttműködés akkor is megvolt, amikor (1998-2010. között) a vízitársulatok nem a KvVM, hanem az FVM felügyelete alá tartoztak.

Jelenleg a vízgazdálkodási társulatok kezelésében lévő vízilétesítmények hossza 36 ezer kilométer, műszaki állapotuk átlagos. A legnagyobb probléma a volt üzemi művekkel, a gazdákat közvetlenül kiszolgáló kisárkokkal és az önkormányzatok elvezető rendszereivel van, melyek általában rossz állapotban vannak, funkciójukat gyakorlatilag nem látják el. A Vidékfejlesztési Minisztérium adatai szerint mintegy 50 ezer kilométer olyan csatorna van, amelyeknek a táblák, az elemi vízgyűjtők mentesítésében szerepet kellene játszaniuk, de ezek 20 éve gyakorlatilag gazdátlanok. Az árkok, csatornák egy részét beszántották, áttöltötték, másik részük pedig a fenntartás hiányában került olyan rossz állapotban, hogy a vízelvezetésben nem tudják betölteni a szerepüket. A Vidékfejlesztési Minisztérium országos felmérést készített a tulajdon- és kezelői viszonyoktól függetlenül a belvízcsatornákon szükséges azon preventív beavatkozásokról, melyek a tavaszi belvízkárok csökkentéséhez feltétlen el kell végezni, ezek a kotrási, iszaptalanítási munkálatok és vízfolyási akadály-elhárítások szervezett keretek között rövidesen megkezdődnek.

A belvizek összegyűjtésében, a helyi vízkár elhárításában a vízitársulati művek fontos szerepet játszanak. Január első két dekádjában 33 vízitársulat végzett védelmi munkát, döntően az elöntésben lévő víz összegyűjtését és befogadóba juttatását. Ebben az időszakban közel 200 vízitársulati szivattyútelep működött, amelyek segítségével mintegy 6 millió köbméter káros vizet emeltek át a befogadókba. Ez azt jelenti, hogy 2011. január eleje óta a vízitársulatok 120 millió köbméter vizet szivattyúztak ki a mezőgazdasági területekről.

Január harmadik dekádjának közepén még nem lehet látni a védelmi munkák végét. Sokéves tapasztalat, hogy a belvízvédekezés szempontjából a legkritikusabb időszak február vége – március eleje. A már most elöntésben lévő belvíztömeg elvezetése, átemelése is olyan feladat, amelyben a vízitársulatok erőn felül vesznek részt.

Sajnos sokat ronthat a helyzeten már egy kis mennyiségű csapadék is, de a következő időszakra jellemző átlagos csapadék kritikus belvízhelyzetet hozhat létre! A belvíz elleni védekezésre tehát további komoly erőket kell koncentrálnunk.

Fehér Ferenc

VTOSZ

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2022. május 25., szerda van.
Orbán napja van, holnap Fülöp és Evelin napja lesz.