TIRHírekSzövetségünk híreiBelvízvédekezési munkák Újfehértón

Belvízvédekezési munkák Újfehértón

Belvízvédekezési munkák Újfehértón

 

II. fokú belvízvédelmi készültség keretében továbbra is Újfehértón szükséges a legtöbb beavatkozást végeznie a Nyírségi Vízgazdálkodási Társulatnak a belterületek és a lakosság védelme érdekében, egyúttal az Önkormányzat harmadfokú készültségben védi a veszélyeztetett épületeket.

 

Újfehértó több utcáját víz borítja, a Honvéd, a Munkás és a Kölcsey utcán lakók otthonát fenyegeti, a melléképületeket körülveszi, a kerteket is ellepte belvíz, az utcák egy részét le kellett zárni. A NYÍRVÍZ Társulat az Önkormányzattal közösen nagy erőket mozgósít.

Egy áteresz került elbontásra a Part utcán, a Hadházi VIII/7-2 sz. oldalágon. Az átereszbe épített betongyűrűk képtelenek voltak átereszteni az érkező vizet, nagymértékben visszaduzzasztottak, ezért a szilasi részen másfél millió köbméter nem tudott lefolyni. Bő egy héttel ezelőtt még 1-1,5 méterrel magasabban állt itt a vízszint.

 

20101220_ujfeherto01

Az eldugult áteresz miatt visszaduzzasztott szakasz a Kisrétközi városrészen Újfehértón

 

A nagy mennyiségű belvíz áttört a gyűrűk alatt és alámosta a partoldalt. Ezt a szakaszt már csak a talajfagy tartja, enyhébb idő esetén a rézsű várhatóan tovább szakadhat, a mederelfajulás megakadályozása érdekében a mai napon a Társulat megkezdi mintegy 180 méter hosszban egyenként 40 cm átmérőjű, 6 méteres fúrt vasbeton cölöpösorral stabilizálni a megcsúszott szakaszt. A munkák előre láthatóan körülbelül két hetet vesznek igénybe.

20101220_ujfeherto02

Az áteresz alatt áttörő víz nagymértékben alámosta a rézsűt a VIII/7-2 sz. oldalágon

 

Szükségessé vált továbbá a befogadó Téglási (VIII/7. sz.) mellékág 0+480-1+800 km szelvényei közötti kotrása, ezzel elősegítve a belterületen jelentkező magas vízállások csökkentését.

20101220_ujfeherto03

Kotrási munkák lépegető kotróval a Téglási VIII/7. sz. mellékágon Újfehértón

 

A belvízelvezető csatorna ezen a szakaszán G burkolat található, a csatorna mély beágyazású, valamint a csatorna partjain a 3m-es kezelési sáv nem áll rendelkezésre, ezért ezen a szakaszon a kotrási munkákat csak speciális lépegető kotróval (Menzi Muck) tudják megoldani.

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.