TIRVízitársulatokTársulatok írtákTisza-Marosszögi Vízgazdálkodási TársulatBelvíz – a székkutasi összefogás példaértékű

Belvíz – a székkutasi összefogás példaértékű

Belvíz – a székkutasi összefogás példaértékű

Dátum: December 08, szerda, 17:37:02

Hódmezővásárhely külterülete megközelíti az 50 ezer hektárt, melyből mintegy 3-5 ezer hektár az, ami belvíz által közvetlenül veszélyeztetett illetve elöntésre került, tájékoztatta portálunkat Tamasi József, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat (TIMAVGT) szakágazati főmérnöke. A vízgazdálkodási társulat működési területe mintegy 132ezer hektár, és közel 600 kilométer közcélú csatornát kezelnek. A társulat elsődleges feladata a külterületek belvíz-mentesítése illetve az ott élő gazdálkodók védelme, tudtuk meg a főmérnöktől.


A város külterületének mélyebb fekvésű, a Tiszához közelebb eső részei azok, amik veszélyeztetve vannak. A kopáncsi részen vannak nagyobb elöntések, a paléi rész, talajadottságai miatt fokozottabban veszélyeztetett, valamint a mártélyi út, a Kenyere ér vonulata, a Sártó, az Ökrös tó és a Vajháti rész az ami leginkább veszélyeztetett.

A belvíz elvezetésben többfelé oszlik a feladat és a felelősség, így vannak önkormányzati, társulati (pl. TIMAVGT), és teljesen állami (pl. ATIKÖVIZIG) tulajdonú és kezelésű létesítmények, melyek teljes hossza több száz kilométer. A csatornák állapotának javításával és a szivattyútelepek üzemeltetésével elsődleges feladat a víztöbblet minél gyorsabb befogadóba történő vezetése, melyet a társulat teljes kapacitásával végez.

Természetesen az említett szervek együttműködnek és a gazdálkodókkal is tartják a kapcsolatot. Példaértékű a Székkutas térségében tapasztalt széleskörű összefogás – vélekedett a szakember –, ott ugyanis a környékbeli lakók és gazdálkodók, plusz szivattyúkkal szálltak be a védekezésbe, és vállalták azok egész napos kezelését, valamint csatornákat is ástak a belvíz elvezetésére.

A csapadékadatok azt mutatják, hogy ez évben az átlag duplája hullott le, és ez idézte elő a rendkívüli belvízhelyzetet. Az előrejelzések alapján további csapadékos periódusok várhatók, így a jövő év tavaszáig elhúzódó védekezésre kell számítani. Mivel a helyzet máris rendkívüli, az még súlyosbodhat, már átlag körüli csapadék lehullásával is – mondta a főmérnök.

A kialakult helyzetet nem lehetett volna megelőzni, ugyanis a belvízelvezető létesítményeket egy bizonyos szabvány szerinti állapotra méretezik, az idén lehullott csapadékvíz elvezetéséhez viszont „hajózható csatornára” lett volna szükség, vagyis túlterhelés érte a létesítményeket - tájékoztatta a promenad.hu-t Tamasi József. A szakember azt is elmondta, hogy nagyon fontos lenne a meglévő rendszerek teljes körű rekonstrukciójára egy programot indítani.

A társulat kotrógépekkel folyamatosan végzi a vízfolyás-akadályok eltávolítását, valamint jelentősebb beavatkozásokat folytatnak például Mártély térségében a darvasszéki csatornán, illetve szerdától a Székkutas pusztaszéli csatornán, mely a csatorna gyökérzónás kotrását jelenti

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek van.
Auguszta napja van, holnap Zalán napja lesz.

Események

március 2024
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31