TIRHírekSzövetségünk híreiDecemberi belvízhelyzet

Decemberi belvízhelyzet

 

 2010. decembere a belvízhelyzetben sajnos további romlást hozott. Az egész év folyamán fordultak elő szélsőséges vízkár helyzetek és egy olyan tendencia is megfigyelhető volt, hogy a víztartó talajrétegek nem ürültek ki, a víz, a nedvesség felhalmozódása korábban megkezdődött. Ez a felhalmozódási folyamat általában novemberben kezdődik, de ebben az évben a talajvíz átlagos szintje már augusztusról szeptemberre növekedett.

 

2010. eddig eltelt 11 hónapjából csak kettőben volt az átlagosnál kevesebb csapadék, viszont volt három olyan hónap, amikor az átlagcsapadék két-két és félszerese hullott le. Az országos csapadéktöbblet több mint 300 mm, azaz ennyivel több eső esett 11 hónap alatt az átlagosnál. Ennek hatására a talajvízszint közel egy méterrel magasabb (közelebb van a felszínhez), mint általában. A talaj felső 1 m-es rétege gyakorlatilag teljesen telített, tehát a lehulló csapadék már nem tud beszivárogni a talajba, jelentős elöntések keletkeznek. Egyébként már maga a talaj telített állapota – felszíni elöntés nélkül is – káros, növénypusztuláshoz, agrotechnikai nehézségekhez vezet. A belvíztározók gyakorlatilag megteltek. Ilyen esetben nincs más megoldás, mint a felesleges, káros víznek a befogadókba (folyókba) emelése, amennyiben a befogadó állapota illetve a folyó vízszintje ezt lehetővé teszi.

 

Tekintettel arra, hogy a harmadlagos vízelvezető művek (táblacsatornák, volt üzemi művek, önkormányzati művek) gyakorlatilag működésképtelenek, a közcélú vízgazdálkodási műveknek (társulati műveknek) és a főműveknek (kizárólagos állami tulajdonú műveknek) kell ellátniuk a víztelenítési feladatot. Ilyen esetekben jelentős feladat hárul a vízitársulatokra. A helyzet súlyosságát jellemzi, hogy ezekben a napokban több mint 50 vízitársulat lát el valamilyen védelmi feladatot.

 

A belvízhelyzet súlyosságát az elöntött terület (látható belvíz) nagyságával lehet jellemezni. Az elmúlt évtizedek legnagyobb belvize idején, 1999. márciusában az elöntött terület 450 ezer hektár volt. A 2010. december 6-i vízháztartási jelentés és a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége által végzett felmérés egyaránt 230-250 ezer hektár nagyságú belvízi elöntést mutat. Tekintettel a magas talajvízszintre és a talajok telítettségére a várható csapadék vészesen tovább növelheti az elöntött terület nagyságát, így az december közepére elérheti a 300 ezer hektárt. Szakmai tapasztalatok szerint a károsan telített talaj ennek kétszerese, ennek megfelelően a káros helyzet akár 1 millió hektárra is kiterjedhet.

 

A védekező vízitársulatok egy része az egész év folyamán jelentős védelmi feladatot látott el. A vízitársulati védekezés költségei már meghaladták a 2 milliárd forintot. Számos olyan társulat van, ahol a védelmi fokozatban töltött napok száma meghaladta a 200 napot, sőt a Békési Társulatnál több mint 300 napot védekeztek ebben az évben!

 

A vízitársulatok területi védelmi feladatokat látnak el, tehát műveik segítségével igyekeznek összegyűjteni a mezőgazdasági területekről a káros vizeket. December első napjaiban 140 szivattyúteleppel emelték át ezeket a vizeket, naponta több mint 5 millió köbmétert. Természetesen a gravitációs vízelvezetés is jelentős.

 

A belvíz sajnos nem csak mezőgazdasági területeket, hanem településeket is veszélyeztet. Bár a társulatoknak nem feladata a településen belüli vízelvezetés, de nyilván minden lehető módon az önkormányzatok segítségére sietnek, elsősorban a települési elvezető rendszerek számára befogadók biztosításával. A felmérések szerint a vízitársulatok látókörébe több mint 250 veszélyeztetett település, településrész került, ahol félmillió lakos él. Így a védekezés nem csak a mezőgazdaság, hanem ezen lakosok érdekében is történik.

 

A vízitársulatok készen állnak arra, hogy a védekezést a teljes kárelhárításig, a vízgazdálkodási biztonság megteremtéséig folytassák, így nem csak év végéig, hanem a várhatóan nagyon kritikus téli, tél végi időszakban is.

 

2010. december 8.

VTOSZ Titkárság

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek van.
Auguszta napja van, holnap Zalán napja lesz.