TIRHírekTájékoztatókSok száz ha termőföld még mindig víz alatt van Békés megyében

Sok száz ha termőföld még mindig víz alatt van Békés megyében

A Kossuth Rádió 2010. november 29-i Rádió Hajnal-táj c. műsorában Pusztai Balázs riporternek  Maczák Tíbor gazdálkodó elmondta, hogy 6-700 ha termőföld megközelítése, betakarítása a belvíz miatt még mindig lehetetlen. Ugyanakkor a gazda elégedett a Dél-Békési Vízgazdálkodási Társulat tevékenységével. A gazdálkodó elégedett a vízitársulat tevékenységével, a  befizetett hozzájárulásokból a Társulat kitakarította a  kezelésében lévő csatornákat.

Oskó Attila a vízitársulat igazgatója komoly problémának látja, hogy a vízilétesítmények tulajdonviszonya rendezetlen. A tagok által eddig befizetett hozzájárulásokból évente csak egy alkalommal és csak 70 %-ban  tudta a műszakilag indokolt  karbantartási   munkákat  elvégezni.

Nógrádi Zoltán képviselő szerint a megfontolt törvénykezés időt igényel. Az új vízgazdálkodási törvényhez még idő kell, a szakmai viták folynak.

Cél az  egységes területi vízgazdálkodás lérehozása. Senki sem vitatja, hogy vannak nagyon jól működő és kevésbé jól működő vízitársulatok. A jogalkotás nem a társulatok ellen van, hanem a széttagolt és koordinálatlan helyzet  feloldását célozza.

A riport teljes hanganyagát a TIR tagok  ide kattintva hallgathatják meg. ( Hajnal-Táj  5:46 - 5:50)

VTOSZ Titkárság

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2023. június 03., szombat van.
Klotild és Cecília napja van, holnap Bulcsú napja lesz.