TIRHírekSzövetségünk híreiA vízgazdálkodási társulatok a piacgazdaság 20 évében

A vízgazdálkodási társulatok a piacgazdaság 20 évében

Előadás a Magyar Hidrológiai Társaságban

 Budapesten, 2010. szeptember 22-én, az MHT vízgazdálkodási szakosztályának felkérésére Fehér Ferenc címzetes egyetemi docens, a VTOSZ ügyvezető elnöke a vízgazdálkodási társulatok elmúlt 20 évi működéséről tartott előadást.

A helyi vízgazdálkodási problémák kezelésére Nyugat-Európában is a legalkalmasabb szervezet a vízgazdálkodási társulat. Feltárja, azonosítja a lokális vízgazdálkodási problémákat, meghatározza a műszaki megoldásokat, költségvetéseket készít, saját és külső forrásokat szerez. Elvégzi vagy elvégezteti a műszaki feladatokat, ellenőrzi ezek elkészültét, felülvizsgálja a forrásfelhasználást, részletes információt ad tagjainak.

A vízitársulatok működése az elmúlt 20 évben nagymértékben a külső körülményektől függött. A rendszerváltást követően elvesztették addigi érdekeltjeiket, így nem folyt be hozzájárulás, az állami finanszírozás leértékelődött. Mivel nem részesültek kárpótlásban, vagyon, működő tőke nélkül kellet megkezdeniük működésüket a piacgazdaságban. Fennmaradásuk érdekében meg kellett erősíteniük vállalkozási tevékenységüket, ami sok társulatnál a kivitelező szervezet kiszervezésével járt. Önálló tevékenységüket az 1995. évi LVII. törvény megerősítette. 1998-ban az FVM felügyelete alá kerültek.

Az 1999-2000. évi rendkívüli belvizek során kiemelkedő védelmi tevékenységet folytattak. Az állami finanszírozás növekedésével a közcélú vízgazdálkodási feladatokat jó színvonalon lehetett ellátni, a vízitársulatok megerősödtek. Ezzel párhuzamosan az érdekeltek, elsősorban a gazdák által befizetett érdekeltségi hozzájárulás is jelentősen nőtt.

2004-től a mezőgazdasági kormányzat megvonta a közcélú vízgazdálkodási feladatoktól az állami finanszírozást, a társulatok magukra maradtak, csak az érdekeltek befizetései biztosították a forrást. Beruházásra, rekonstrukcióra csak 2006-ban volt jelentősebb Uniós támogatás, majd 2008-tól lehetett ezekre a forrásokra számítani.

Mivel a közcélú vízgazdálkodási feladatokra a szükséges pénzeszközöknek csak mintegy negyede állt rendelkezésre, az is az érdekeltek befizetéseiből, a társulatok megítélése romlott, a hangulat ellenségessé vált. Sajnos a gazdák a társulatot okolták azoknak a beavatkozásoknak az elmaradásáért, amelyek tisztességes elvégzéséhez tisztességes állami finanszírozásra lett volna szükség.

További részletek a VÍZGAZDÁLKODÁS 2010. évi 4. számában.

 

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2022. május 26., csütörtök van.
Fülöp és Evelin napja van, holnap Hella napja lesz.