TIRHírekSzövetségünk híreiA Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége hat év alatt az EUWMA stabil tagja lett

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége hat év alatt az EUWMA stabil tagja lett

Az European Union of Water Management Associations (EUWMA - Vízgazdálkodási Társulatok Európai Szövetsége) 2010. szeptember 9-10-én tartotta éves közgyűlését a spanyolországi Valenciában. A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége 2004. óta tagja az Európai Szövetségnek. Az ez évi közgyűlésről Fehér Ferenc ügyvezető elnök a VTOSZ elnökségének szeptember 21-i ülésén számolt be.

A közgyűlésen a francia elnök számolt be az előző évi munkáról, amelynek középpontjában az Európai Unió brüsszeli központjában a vízgazdálkodással kapcsolatos bizottsági munkába történt aktív bekapcsolódás állt. Mára az EUWMA brüsszeli delegáltjai mind a Víz Keretirányelv megvalósítása, mint a Közös Agrárpolitika reformja tekintetében növekvő befolyással bírnak. A soros elnökséget a Spanyol Szövetség vette át. A tagországok a szokásos módon beszámoltak intézményi változásaikról és a hidrológiai, vízháztartási helyzetről. Ezt követően az Uniónak a vízgazdálkodást és a mezőgazdaságot érintő politikáival, döntéseivel kapcsolatos előrehaladásról számoltak be a delegált szakértők (a holland és a német vízitársulati szövetségnek van állandó brüsszeli delegáltja, akik az EUWMA-t is képviselik) és az Európai Szövetség ezekkel kapcsolatos álláspontjának kialakítására került sor.

A délutáni ülésszak fő témája a Közös Agrárpolitika várható átalakítása, valamint az agrárpolitika és a vízgazdálkodási politika összefüggéseinek megvitatása volt. Éles vita alakult ki abban a kérdésben, hogy a 2014-től várhatóan megváltozó agrárpolitika egyes pilléreiben milyen változást szorgalmazzon az EUWMA: a közvetlen, terület alapú támogatások szinten tartását, növelését vagy a fejlesztési alapok (pl. EMVA, ami az ÚMVP forrása) erősítését.

A spanyol delegáció a rendezvény második napján a Valencia környéki nagyszabású (az EU támogatásával megvalósult) öntözésfejlesztés eredményeit mutatta be. Ezek a fejlesztések a víztakarékos – elsősorban csepegtető – öntözés megvalósítását szolgálják ültetvény kultúrákon.

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége hat év alatt az EUWMA stabil tagja lett. Véleményét minden fontos kérdésben, így az elmúlt évben a Bordeaux-i nyilatkozat megfogalmazásánál, idén a Brüsszelben képviselendő EUWMA álláspontok kialakításánál figyelembe veszik. Nem véletlen, hogy a vízitársulatok központi bicentenáriumi ünnepségén, szeptember 16-án a Magyar Tudományos Akadémián az EUWMA főtitkára, Erik Kraaij képviselte az Európai Szövetséget és tartott előadást.

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.