TIR

A 2010. évi vízkár-elhárításról…

A 2010. évi vízkár-elhárításról…

Dunaújvárosi Vízi Társulat 2010-09-15

Megulesz Gabriella

 

„2010. szeptember 13-án tagi bejelentés érkezett a Dunaújvárosi Vízi Társulathoz, mely szerint Dinnyés település térségében, a 2010. szeptember 10-12. között lehulló rendkívüli csapadék következtében, a szántó területeken tartós vízállás keletkezett. A vízborítás a mezőgazdasági kultúrát veszélyezteti, jelentős kárt okozva a helyi gazdálkodóknak. A társulat 2010. szeptember 14-én két darab mobilszivattyúval és két műtárgyépítővel elkezdte a vízkár-elhárítási tevékenység végzését, melynek várható időtartama 3-4 nap.”

Újabb belvízvédelmi jelentés. Információnk szerint a Mezőföld egyes részein idén több mint 800 mm csapadék esett. Az éves átlag 600 mm, és még csak szeptember közepe van.

2010_vizkar_elharitas

Tisztítjuk a zsilipeket, eltávolítjuk az uszadékot és a hordalékot, nádat kaszálunk. Kiemeljük a bejáróként szolgáló átereszeket és segítünk a gazdálkodóknak a tábláról elvezetni a vizet. Hozzánk fordulnak: földhasználók, önkormányzatok, tervezők.

Kimegyünk a helyszínre, vagy részt vállalunk a pályázatok elkészítésében – együtt dolgozunk. Tagjaink tudják, hogy a veszélyeztetett területek fenntartására a társulat mindig gondot fordított, a források adta lehetőségen belül. De mindenki érti azt is, hogy ez rendkívüli helyzet.

A Dunaújvárosi Vízi Társulat 2010. évi vízkár-elhárítási és belvíz-védekezési munkáinak értéke meghaladta az 1,3 millió forintot. A társulat nem volt belvíz-védelmi fokozatban. A védekezés költségeit teljes mértékben a befizetett társulati hozzájárulás biztosította.

Tagjaink igényei szerint…

Összegzés:
Szabadegyháza külterület; Szabad-egyházi vízfolyás – február 5-10; március 30.; április 19-22. – 5 fő
Adony 2. csatorna – március 1. – 7 fő
Dinnyési árok, Dinnyés külterülete – márc. 5-10. ápr. 26-30. jún. 8-11. – 2 db mobilszivattyú; 2 fő; 1 db kotró
Daruszentmikós, Baracs, Mezőfalva, Szabadegyháza, Adony, Zichyújfalu – május-augusztus – 2 fő műszaki
Baracs, vízkár – szeptember – 1 fő műszaki
 

Nincs jogosultsága hozzászólni.