TIRHírekSzövetségünk híreiFrisch Oszkár 2010. szeptember 4-én és 7-én adott interjút az MR 6 Miskolci rádióban

Frisch Oszkár 2010. szeptember 4-én és 7-én adott interjút az MR 6 Miskolci rádióban

 

A felszámolási eljárásból újra működő Zagyvavölgyi Vízgazdálkodási Társulat (ZAVIT) igazgatójával, Frisch Oszkárral készített interjút az MR 6 rádió. Alábbiakban az elhangzott interjúk rövidített, szerkesztett változata olvasható.

 

Országosan a 100 000 km vízi létesítmény van, ebből 12 000 km-t a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok tartanak fent. 50 000 km. önkormányzati tulajdonú  csatorna. A két kategória közötti 35 000 km-nyi  művek  üzemeltetői, fenntartói  a vízitársulatok.

A ZAVIT 129 000 ha működési területére  küldött gyűlése által megállapított társulati hozzájárulás mértéke 300 Ft/ha/év, erdő, legelő, rét esetében  150 Ft/ha/év.

A társulatokat általában azért  nem szeretik, mert pénzt szednek be a tagoktól és számos tag nem részesül az társulat által végzett munka eredményéből.  Pedig a gépjármű kötelező biztosítást, a társadalombiztosítást  is be kell fizetni, de mindenki  annak örül, ha élete végéig nem kerül sor arra, hogy a befizetett összegből részesüljön.

A rendelkezésre álló kevés forrásból először a társulat által üzemeltetett vízgazdálkodási létesítmények, művek állapotfelvételét készítik el, megállapítják a szükséges beavatkozásokat, az állapotfelvétel alapján mai áron kikalkulálják, hogy a szükséges beavatkozások mennyibe kerülnek. Ezt az anyagot terjesztik a küldöttgyűlés elé. A küldöttgyűlés dönt a befolyt társulati hozzájárulás felhasználásáról, a rekonstrukciós pályázatok elkésztéséről.   

A területi vízgazdálkodási  rendszer a kétezres évek elején  úgy működött, hogy a társulati tagok által befizetett egy forinthoz  az állam hozzátett egy forintot, majd  ötven fillért, de sajnos ez az utóbbi időben nem működött. A ÚMVP keretében benyújtható pályázatoknál a társulatnak 30 százalék önrészt kell biztosítani.

A társulatnak nem csak vízgazdálkodási, hanem a környezetvédelmi feladatai is vannak. Rendelkeznek olyan elképzelésekkel, megoldásokkal hogyan lehet a vízfolyásokat környezetkímélő módon rendezni.

Indul egy tározóépítési program is. Szarvasgedén a terveket az önkormányzat  már elkészítette, a tározó beruházásának teljes bonyolítását várhatóan a társulat veszi át. Jó példa van, a  tértségben igen jól működik a rétségi társulat által már megépített  15 tározó. A helyesen üzemeltetett tározók az időjárási szélsőség okozta károkat mérsékelik és az  élővilágot, a környezetet  is gazdagítják.

 

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.