TIRHírekSzövetségünk híreiLesz-e pénz ároktakarításra?

Lesz-e pénz ároktakarításra?

 

Ezzel a címmel jelent meg cikk 2010. augusztus 11-én a Fejér Megyei Hírlapban.  

Az újságíró  Bogáth Jenőt a Dunaújvárosi Vízitársulat igazgatóját, a Szövetségének alelnökét kérdezte annak apropóján, hogy  Országgyűlés 2010. július 22-én az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvényjavaslat elfogadásával arról  döntött, hogy 2011. január 1-től a vízitársulat tagjainak nem kell már fizetni a társulati hozzájárulást.  

A címben feltett kérdésre Bogáth Jenő többek között elmondta, hogy a vízitársulatok tagjai, az ingatlanok  tulajdonosai vagy használói   200 év óta   azért fizettek , hogy a  vízitársulatok  a helyi közcélú vízgazdálkodási feladatokat  elvégezzék. A  tulajdonosok közössége határozta meg mennyit hajlandóak fizetni, illetve ebből a pénzből milyen közcélú feladatokat kell elvégezni.

A vízitársulatok működési területe szinte az egész országot  lefedi, de  az országos átlaghoz hasonlóan a Dunaújvárosi Vízitársulatnál  is csak a szükséges költségek huszonöt-harminc százalékát fizetik be a tagok, emiatt a társulatra bízott  vízelvezető művek  fenntartását  ilyen arányban lehet elvégezni.

A vízitársulatok  által üzemeltetett harmincötezer kilométer csatorna és vízfolyás, több, mint 300 belvízátemelő szivattyútelep  fenntartásához, fejlesztéséhez    évente legalább tizennégy milliárd forintra lenne szükség. Ezzel szemben a tagok küldöttgyűlései   2010. évben négy és fél milliárd forint hozzájárulás befizetéséről döntöttek. Ebből az összegből kellene mindenkinek megfelelő módon a közcélú feladatokat a társulati műveken ellátni.
Óriási probléma továbbá, hogy csak névlegesen van  gazdája, forrása pedig egyáltalán nincs  az ötvenezer km. önkormányzati tulajdonba került vízelvezető árkoknak, amelyeknek  a táblákról kellene levezetni a belvízet.

Amennyiben ősszel a költségvetési törvényben nem kerül megtervezésre a területi vízgazdálkodáshoz szükséges  forrás, akkor a társulati tagok befizetésének megszüntetése  miatt 2011-ben  az ideinél is lényegesen nagyobb  belvízkárokkal kell  számolni mezőgazdaságban.

 

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.