TIRNyugdíjas klubVíz Világnapja és Péchy László megemlékezés Szatmárban

Víz Világnapja és Péchy László megemlékezés Szatmárban

Szatmár kiemelkedő vízimérnökének, Péchy Lászlónak a tevékenységével való foglalkozás akkor került a Nyugdíjas Vízitársulati Vezetők Klubjának látókörébe, amikor korábbi lakhelyén, Paposon, volt kúriája (ma óvoda) kertjében Papos Község Önkormányzata szobrot emelt neki. A megemlékezési programokba való bekapcsolódást az is elősegítette, hogy Lőrinc Károly, a Klubunk egyik vezetője korábban az Ecsediláp-Krasznabalparti Vízgazdálkodási Társulat igazgatója volt és mint nagy elődre tekintett Péchy Lászlóra, aki a térségben 1948-ig működő elődtársulatot vezette. De persze a Klub egyik célkitűzése is az, hogy a jelentős vízitársulati elődökről – lehetőségeink szerint – megemlékezzünk. Így rendszeressé váltak Paposon azok a megemlékezések (koszorúzásokkal, emlékbeszédekkel, szakmai és kulturális rendezvényekkel), amelyek Péchy László munkássága előtt tisztelegnek, de egyúttal vízgazdálkodási kérdésekkel is foglalkoznak (például az Ecsedi-láp hasznosításával), ugyanakkor az ifjúságnak, döntően a térség általános iskolásainak figyelmét hívják fel ezekre a vízgazdálkodási problémákra. Klubunk nem csak szervezi, irányítja ezt a tevékenységet, hanem szakmailag (például Magyarország vízállapotait bemutató térképekkel) is segíti az ismeretek terjesztését.

A 2023. évi rendezvények a Víz Világnapjára koncentráltak és ehhez kapcsolódtak a megemlékezések Péchy Lászlóról. Lőrincz Károly, Klubunk általános elnökhelyettese jelentős szervező munkát végzett, így a március 24-i rendezvények sikere neki köszönhető. A Péchy László társulati igazgató-főmérnök emlékének megőrzésében érintett három általános iskola (Péchy László Adventista Általános Iskola - Tiborszállás, Jármi-Papos-Őr Általános Iskola - Jármi , Ecsedi Báthori István Református Általános Iskola és Gimnázium - Nagyecsed) és három önkormányzat (Tiborszállás, Papos, Nagyecsed) elmúlt évi közös döntése alapján, Klubunk javaslatára a Víz Világnapja keretében rendeztük meg. Ez volt az első alkalom, ami nagyon is beillett a " Változtass most" Víz Világnap!" mottójába. Most a tiborszállási iskola programjához simult be a másik két iskola. A március 24-ei zárónap Tiborszálláson kezdődött különböző szellemi és sport versenyekkel, majd a közös ebédet követően Tiborszállásról a Nagyecsedi szivattyútelepre kerékpárral mentek át a felsősök, gyalog az alsósok és a nagycsoportos óvodások, ahol az eredményhirdetés-jutalmazást követően Lőrincz Károly tartott rövid emlékbeszédet. Ezt követte a koszorúzás (Péchy László emléktáblája alatt), majd gyerekek megtekintették a gépházat, a vízügyi technikatörténeti kiállítást. Végül a Nagyecsedi Önkormányzat frissítővel, szendvicsekkel látta el a közel száznegyven diákot és az őket kísérő pedagógusokat.

A jól szervezett vetélkedőkben, sport versenyben a gyerekek remekül érezték magukat. A jövő évi közös rendezvény szervezője az Ecsedi Báthori István Református Általános Iskola és Gimnázium lesz.

Természetesen a paposi koszorúzás sem maradt el, 16:00 órakor, igaz nem olyan széles közönség részvételével, hiszen az iskolák, önkormányzatok az előző program miatt távol maradtak.

 

Nagyecsed_A.jpg

 

Nagyecsed_B.jpg

 

Nagyecsed_C.jpg

 

Nagyecsed_D.jpg

 

Nagyecsed_E.jpg

 

Nagyecsed_F.jpg

 

Nagyecsed_G.jpg

 

Nagyecsed_H.jpg

 

VVNap-Pechy2023_barangolas_Magyarorszagon_vetelkedo.jpg

 

VVNap-Pechy2023exatlon3.jpg

 

VVNap-Pechy2023kornyezetvvetelkedo.jpg