TIRNyugdíjas klubAz öntözésfejlesztés és az aszályhelyzet kezelése

Az öntözésfejlesztés és az aszályhelyzet kezelése

A 2022. évi rendkívüli aszályhelyzet ismét előtérbe hozta az öntözésfejlesztés és az aszálykezelését ügyét. A mezőgazdasági vízgazdálkodásban az elmúlt tíz évben a (többletvízből fakadó) vízkár-elhárítás helyett inkább a vízpótlás, az öntözésfejlesztés volt előtérben. Az Agrárminisztérium 2018 óta kiemelten foglalkozik az öntözés helyzetével, sajnos azonban a VTOSZ korábbi javaslatai nem nagyon érvényesülnek. Az Országos Szövetség új javaslatokat dolgozott ki. A Nyugdíjas Vízitársulati Vezetők Klubja egy háttértanulmány közreadásával kívánja segíteni a munkát.

A háttértanulmány szerzője Fehér Ferenc aranydiplomás vízépítőmérnök, a Klub elnöke. Fehér Ferenc teljes szakmai munkássága a területi-, ezen belül a mezőgazdasági vízgazdálkodáshoz kapcsolódott. 1970-től a VITUKI-ban vízrendezési, talajcsövezési kérdésekkel foglalkozott, és éveken át volt a Mezőgazdasági vízgazdálkodási osztály tudományos osztályvezetője. 1986-tól 1991-ig az AGROBER főmérnökeként a meliorációs és öntözésfejlesztési munkákat irányította. Ezt követően vízitársulati vonalon dolgozott, először a Pomázi Vízitársulat főmérnökeként, majd 17 éven át a VTOSZ főtitkáraként, ügyvezető elnökeként. Összefogta a vízitársulatok vízkár elleni védelmi tevékenységét, majd az EU-s pályázatokhoz nyújtott jelentős szakmai segítséget. Az utóbbi időszakban több, az öntözésfejlesztéssel, a meliorációs művek újrahasznosításával és a harmadlagos művek szerepével kapcsolatos tanulmányt jegyzett. Két évtizede vesz részt a gödöllői agrármérnök és környezetmérnök képzésben.

Mellékletek:
ÁllományLeírásMéret
A(z) (Öntözésfejlesztés_aszálykárelhárítás_2022.doc) állomány letöltéseÖntözésfejlesztés_aszálykárelhárítás_2022.docHáttértanulmány az öntözés fejlesztésre és az aszályhelyzet kezelésére77 Kb