TIRNyugdíjas klubOtt voltunk Dunaföldváron!

Ott voltunk Dunaföldváron!

Beszédes Józsefnek, a XIX. század első fele kiemelkedő vízimérnökének és vízitársulati vezetőjének nagy kultusza van Dunaföldváron. Róla van elnevezve az általános iskola, a földvári Duna híd és a városban is számos emlékhelye, emléktáblája van. Sírja a dunaföldvári temetőben szintén helyszíne a megemlékezéseknek, koszorúzásoknak. A Beszédes József Általános Iskola és Dunaföldvár Város Önkormányzata ebben az évben egy nagyobb rendezvénysorozatot szervezett meg Beszédes József születésének 235., halálának 170. évfordulója alkalmából.

Örvendetes, hogy ebbe a rendezvénysorozatba szervezőként, résztvevőként a Nyugdíjas Vízitársulati Vezetők Klubja is be tudott kapcsolódni. Ez főleg Sződi Imre kollégánknak, a VTOSZ korábbi elnökének, a Klub aktív FB elnökének köszönhető, aki – dunaföldvári lakosként és a térség volt országgyűlési képviselőjeként – kiváló kapcsolatokat épített ki a Beszédes József Általános Iskolával és az Önkormányzattal. És persze a helyiek is szívesen veszik azt a szervező és adományozó tevékenységet, amit kollégánk az ügy érdekében végez.

Beszédes József a magyar vízitársulati mozgalom kiemelkedő alakja. Nem véletlen, hogy a vízgazdálkodási társulati szakterület legfontosabb kitüntetését, a Beszédes József Emlékérmet róla nevezték el. Az 1988-ban alapított kitüntetést 22 év alatt 119 kolléga kapta meg. Sajnálatos, hogy ennek a sorozatnak vége szakadt és jelenleg a VTOSZ-nek már nincs lehetősége Beszédes emlékérem átadására (sőt félő, hogy lassan vízitársulati vezetők sem lesznek, akiknek át lehetne adni!).

A Nyugdíjas Vízitársulati Vezetők Klubja annyit tehet meg, hogy erejéhez mérten támogatja a kiemelkedő vízitársulati vezetőkkel kapcsolatos megemlékezéseket, számon tartja az emlékhelyeket, szervezi a koszorúzásokat és hírt ad ezekről az eseményekről. Dunaföldváron Sződi Imre kiváló szervezőmunkája hozzájárult a sikerhez, de meg kell említenünk Bogáth Jenő nyugdíjas társulati igazgató (volt VTOSZ elnökhelyettes) és egy még aktív vízitársulati vezető, Megulesz Gabriella szakmai közreműködését is. Fehér Ferenc Beszédes sírjánál tartott megemlékezést, majd munkásságának aktualitásairól – hozzákapcsolva a jelen helyi vízgazdálkodási problémáit – tartott délután szakmai előadást.

A dunaföldvári Beszédes megemlékezések Klubbal kapcsolatos vonatkozásairól egy képriportban számolunk be.

 

Dunafoldvar2022_03.jpg

 

Dunafoldvar2022_07.jpg

 

Dunafoldvar2022_17.jpg

 

Dunafoldvar2022_21.jpg

 

Dunafoldvar2022_24.jpg

 

Dunafoldvar2022_25.jpg

 

Dunafoldvar2022_26.jpg

 

Dunafoldvar2022_27.jpg