TIRNyugdíjas klubBeszédes Józsefre emlékezünk!

Beszédes Józsefre emlékezünk!

A XIX. század első felének kiemelkedő vízimérnöke és vízitársulati vezetője, Beszédes József 235 éve született, 170 éve halt meg. Élete utolsó két évtizedében Dunaföldváron lakott, ezért a városban nagyon jelentős a Beszédes kultusz. Az általános iskolát Beszédes Józsefről nevezték el, a nagydunai híd Solt felé Beszédes József nevét viseli. A város főterén áll szobra, volt lakóházán és az róla elnevezett általános iskola falán emléktábla jelzi térségbeli tevékenységét. Beszédes a város temetőjében alussza örök álmát, sírjánál rendszeresen kerül sor megemlékezésre, koszorúzásra.

A Beszédes József Általános Iskola és Dunaföldvár Város Önkormányzata már korábban is rendezvényekkel, koszorúzásokkal emlékezett meg Beszédes József munkásságához. Ehhez csatlakozott a Nyugdíjas Vízitársulati Vezetők Klubja, Sződi Imre révén jelentős szervező munkával és adományozással, Bogáth Jenő és Kiss Jenő ismeretterjesztő előadások és vetélkedők megtartásával, Fehér Ferenc Beszédes megemlékezésekkel és előadásokkal.

2022-ben – a pandémia miatti két éves kihagyás után – egyhetes rendezvénysorozatra került sor. Ahogy az a Klub honlapján megtalálható programból is látszik, február 28-tól március 4-ig minden napra jutottak rendezvények. Az első napon került sor a Beszédes József Általános Iskolában a vízzel kapcsolatos gyermekrajz kiállítás megnyitására, majd a belvárosi három emlékhelyen koszorúzás volt. Beszédes József sírjánál Fehér Ferenc mondott emlékbeszédet, majd itt is koszorúzásra került sor. Délután az Általános Iskola aulájában Fehér Ferenc a klímaváltozás vízgazdálkodási hatásairól és Beszédes József területi vízgazdálkodási tevékenységéről tartott előadást. A Beszédes sírnál tartott emlékbeszéd szövegét és az előadás anyagát itt adjuk közre.

 

BeszedesMegemlekezes2022A.jpg

 

BeszedesMegemlekezes2022B.jpg

Mellékletek:
ÁllományLeírásMéret
A(z) (Dunafoldvar2022.pptx) állomány letöltéseDunafoldvar2022.pptxA KLÍMAVÁLTOZÁS VÍZGAZDÁLKODÁSI KIHÍVÁSAI - Beszédes József tevékenysége mai szemmel4275 Kb