TIRHírekSzövetségünk híreiEurópai Uniós beruházások felülvizsgálata

Európai Uniós beruházások felülvizsgálata

2008-ban és 2009-ben közel 60 vízitársulat nyert el Európai Uniós támogatást közcélú vízgazdálkodási művekkel kapcsolatos beruházásokra, döntően rekonsrukcióra. Ezek a munkák általában 2013-ban befejeződtek, így az ötéves kötelező fenntartás időszaka napjainkban jár le.

A kötelező fenntartással kapcsolatban az elmúlt időszakban számos probléma volt/lehetett. Mivel az érdekeltségi (társulati) hozzájárulás beszedésének lehetősége 2011. január 1-től megszűnt, csak állami forrásból lehetett a fenntartási munkákat finanszírozni, ameddig az illetékes minisztérium (2011-ben a VM, 2012-től a BM) a forrást a társulatok rendelkezésére bocsátotta. Az utóbbi években csak úgy állt rendelkezésre állami forrás a kötelező fenntartás elvégzésére, ha az vízügyi igazgatósági megrendelésből kapta meg a társulat, vagy közmunkát tudott használni erre a célra. Mivel a vízitársulatok pályázati úton nyerték el a támogatást, ennek a forrásnak a kedvezményezettjei lettek és ez a státusz a mai napig nem változott meg. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrzésre jogosult hatóság (napjainkban a Kormányhivatal) a vízitársulatot kedvezményezetti státuszban ellenőrzi.

Nincs átfogó információ arról, hogy a beruházással érintett művek, műszakaszok milyen fenntartottsági állapotban vannak. A vízitársulatoknál az elmúlt években egyértelmű forráshiány volt. Arról, hogy a vízügyi igazgatóságok vagyonkezelésébe és üzemeltetésébe került művek milyen állapotban vannak, végképp nincs a VTOSZ-nek információja. Viszont ellenőrzések a vízitársulatoknál előfordulhatnak, nem árt erre felkészülni!

Néhány társulat esetében még ennél is jelentősebb lehet a probléma. Konkrét ellenőrzési eset kapcsán derült ki, hogy azok a vízitársulatok, amelyeknél a kifizetést 2013. év végén felfüggesztették, és csak 2015-ben jutottak hozzá a támogatáshoz, a kifizetési határozat is valamikor 2015 év folyamán emelkedett jogerőre. Az ellenőrző kormányhivatal megitélése szerint a kötelező fenntartás öt éves időszakát innen kell számítani, tehát az érintett társulatok ezekkel a beruházásokkal kapcsolatban még két évig számíthatnak ellenőrzésre.

A VTOSZ korábban számos kezdeményezést tett részben a kötelező fenntartás forrásának biztosítására az öt év lejártáig, részben arra, hogy az állami tulajdonú közcélú művek esetében a kedvezményezettség kérdésében szülessen megfelelő döntés. Az viszonylag gyorsan (2014. év folyamán) egyértelművé vált, hogy a vízügyi igazgatóságokra a kedvezményezettséget nem lehet átruházni, így jogilag egy meglehetősen furcsa helyzet állt elő: a vízitársulatok olyan beruházások kedvezményezettjei, amelynek nem vagyonkezelői, vagy üzemeltetői és forrás hiányában a kedvezményezetti kötelezettségeket sem tudják ellátni.

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.