TIRHírekSzövetségünk híreiEgyüttműködés a Katasztrófavédelemmel

Együttműködés a Katasztrófavédelemmel

Bő egy évvel ezelőtt került aláírásra a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége között az együttműködési megállapodás. Már az elmúlt évben folytak tárgyalások arról, hogy az együttműködés milyen konkrét formái lehetségesek.

Elsősorban a Katasztrófavédelem vízügyi hatósági vonalával képzelhető el közös munka. A jogszabályok gyakori változása ugyanis számos jogértelmezési problémát vet fel a vízitársulatokkal kapcsolatban is. Többször előfordult, hogy másodfokon, azaz a Főigazgatóságon kellett döntést hozni.

A területi vízgazdálkodás problémái is adhatnak közös feladatot. Ahogy a vízitársulatok feladatai között a harmadlagos (volt üzemi) művekkel való foglalkozás egyre jobban előtérbe kerül, úgy látszik egyre több joghézag ezen művekkel kapcsolatban. Erre már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is felhívta egy anyagában a figyelmet, nevezetesen, hogy a harmadlagos művek nyilvántartásának hiányosságai, állapotuk ismeretlen volta nehézséget jelent az ezekkel kapcsolatos feladatok meghatározásában és a kapcsolódó költségek becslésében. A VTOSZ szakemberei hasonlóan látják a helyzetet és elképzeléseket dolgoznának ki arra vonatkozóan, hogy lehet a harmadlagos művek nyilvántartását rendezni, állapotukat felmérni, a velük kapcsolatos munkákat megtervezni. Erre vonatkozóan Szegedi Sándor VTOSZ elnök konkrét javaslatot adott át a Főigazgatóság illetékes vezetőjének. A VTOSZ várja, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyilatkozzon a javaslattal kapcsolatban és kezdődjenek meg egyeztetések az együttműködés konkretizálásáról.

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.