TIRHírekSzövetségünk híreiDarányi Ignác szobrának felavatása

Darányi Ignác szobrának felavatása

Budapesten, a Városligetben, a Mezőgazdasági Múzeum előtt 2017. április 27-én avatták fel Darányi Ignác szobrát. A XIX-XX. század századfordulójának kiemelkedő agrárpolitikusa a korábban a Tiszavölgyi Társulat titkára volt, így kötődött a vízitársulatokhoz és a társulati úton megvalósított Tisza szabályozáshoz.

A szoboravatásról készült fényképek itt tekinthetők meg:

 

IMG_4821.jpg

 

IMG_4829.jpg

 

IMG_4839.jpg

 

IMG_4853.jpg

 

IMG_4864.jpg

 

A szoboravatásról közreadjuk Fejér Lászlónak, az MHT vízügyi történeti bizottsága elnökének beszámolóját is:

Darányi Ignác szobrának felavatása

2017. április 27-én Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter kezdeményezésére és részvételével ünnepélyes keretek között sor került Darányi Ignác szobrának felavatására a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Hunyadi-udvarán. A nap jelentőségét aláhúzza a tény, hogy a szobor felavatására pontosan 90 évvel Darányi halálát követően került sor.

Darányi Ignác a 19/20. századforduló meghatározó agrárpolitikusa volt, földművelésügyi miniszterként érdemei vitathatatlanok a magyar mezőgazdaság fejlesztésében és modernizációjában. Az ő nevéhez fűződik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum megalapítása. Darányi munkássága során hamar felismerte a tudomány és az oktatás jelentőségét az agrárium átalakításában. Ezért is szorgalmazta egy olyan intézmény létrejöttét, amely a magyar mezőgazdaság szellemi bázisaként működve segíteni tudja az előremutató kezdeményezések bemutatását és elterjedését. Nem hanyagolható el az a tény sem, hogy Darányi első miniszteri kinevezése előtt 17 éven át a Tiszavölgyi Társulat Központi Bizottságának titkáraként dolgozott, s szerzett kellő tapasztalatot a hazai vízszabályozások és ármentesítések bonyolult kérdéseinek dzsungelében.

A múzeum udvarán először 1931-ben állítottak fel szobrot Darányi Ignác emlékére. A Kisfaludi Stróbl Zsigmond által készített alkotás a második világháború során megsérült, és utána el is távolították a Városligetből. A most újraöntött szobrot Györfi Sándor szobrászművész készítette az egykori szobor kisplasztikai terve alapján. Az eseményen dr. Fazekas Sándor mellett beszédet mondott dr. Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, dr. Mezőszentgyörgyi Dávid a Herman Ottó Intézet igazgatója és dr. Estók János a múzeum főigazgatója.

Darányi Ignác szobrának felavatásával a Múzeumot látogatók a magyar vízitársulati mozgalom két kiemelkedő alakjának szobrai között juthatnak el a főbejárathoz, hiszen Darányival szemben annak a Károlyi Sándor grófnak látható ülőalakos szobra (Stróbl Alajos alkotása), aki 1878-1894 között alelnöke, majd elnöke volt a már említett Tiszavölgyi Társulatnak. Mai szóval azt is mondhatnánk, hogy „főnöke" volt Darányinak, hiszen mindketten 1878-ban kerültek a tiszai ármentesítő és belvízrendező társulatokat tömörítő érdekvédelmi szervezet vezető pozícióiba, s Károlyi elnöki székéről lemondva haláláig tiszteletbeli elnöke maradt a Tiszavölgyi Társulatnak.

 

Karolyi_Sandor_szobor_sm.jpg

 

A fenti szöveg a Mezőgazdasági Múzeum facebook oldalán található kommüniké kiegészített változata.
Fejér László
MHT vízügyi történeti bizottsága

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.