TIRNyugdíjas klubMegemlékezés Beszédes Józsefről

Megemlékezés Beszédes Józsefről

A vízitársulatok első jelentős személyiségére, Beszédes József vízrendező mérnökre és vízitársulati vezetőre emlékezünk születésének 230 évfordulóján.

Az első magyar vízitársulat, a Sárvíz Társulat 1810-ben alakult meg. Beszédes József 1819-ben pályázat útján nyerte el a Társulat igazgató-főmérnöki állását. Munkássága szorosan összefüggött a Sárvíz térségével, majd a Balaton vízszintszabályozásával. Jelentős munkákat végzett Arad vármegyében is a malomcsatorna tervezésével is építésével. A magyar műszaki nyelv megteremtésével kapcsolatos tevékenységéért a Magyar Tudós Társaság (az Akadémia elődje) 1831-ben (első mérnökként) tagjává választotta. A vízitársulatokat összefogó Országos Választmány 1987-ben alapította a legmagasabb vízitársulati kitüntetést, a Beszédes József Emlékérmet, amelyet aztán a VTOSZ is átvett és 2009-ig adott ki.

A Nyugdíjas Vízitársulati Vezetők Klubja szellemi elődjének tekinti Beszédes Józsefet. A Klub 2017. március 22-én, a Víz Világnapján Dunaföldváron tartja megemlékezéseit Beszédes Józsefről. A Klub 26 tagjából 15 kapta meg korábban a Beszédes József Emlékérem kitüntetést, tehát joggal tartja magát a Beszédes szellemi örökség követőjének.

 

Mellékletek:
ÁllományLeírásMéret
A(z) (NYKBeszedesKitunt.doc) állomány letöltéseNYKBeszedesKitunt.docA Nyugdíjas Vízitársulati Vezetők Klubjának Beszédes József Emlékéremmel kitüntetett tagjai37 Kb