TIRHírekTársulatok kérdezték - a VTOSz válaszolMeddig lehet elhúzni a vízitársulatoknak járó EU-s támogatások kifizetését?

Meddig lehet elhúzni a vízitársulatoknak járó EU-s támogatások kifizetését?

Társulati kérdés: Az MVH támogatás kifizetését felfüggesztő döntés elleni  fellebbezést kinek és  mennyi időn belül kell elbírálni? Kedvezőtlen döntés esetén mit lehet tenni?

VTOSZ válasz:

 A 2007. évi XVII. törvény 57/A §-a szerint az EMVA támogatás  kifizetési eljárás felfüggesztését tartalmazó I. fokú végzés ellen benyújtott fellebbezéseket  a 152/2014. (VI.6.) Korm. rendelet 4. § 7. pontja szerint 2014. június 6-a óta az agrár- és vidékfejlesztésért  felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter  bírálja el.

A fellebbezést az ügy összes iratával a fellebbezés beérkezésének napjától számított harminc napon belül kellett az MVH-tól  felterjeszteni a fellebbezés elbírálására jogosult hatósághoz. A  fellebbezés elbírálására jogosult Miniszterelnökséget vezető  miniszter  a jogorvoslati eljárásban  hozott döntését az ügy összes iratának beérkezését követő két hónapon kellett volna meghoznia, de a törvény szerint indokolt esetben, egy alkalommal  60 nappal   meghosszabbíthatja a döntés időtartamát.

A Miniszterelnökséget vezető  miniszternek   egyedi ügyben a fellebbezés elbírálásnak hatvan nappal történő meghosszabbítását tartalmazó végzése nem tartalmazza az eljárás meghosszabbításának  indoklását, de a végzés elleni önálló jogorvoslati lehetőséget a törvény kizárja.  

Figyelemmel a döntés időtartamát meghosszabbító végzésre,  az ügyintézési határidők összeszámítása szerint a II. fokú döntéseket a vidékfejlesztésért  felelős miniszternek  legkésőbb szeptember második felében meg kell hozni.

Amennyiben  kedvezőtlen  II. fokú döntés születik  a társulatok számára és a jogosan járó támogatásokat az MVH továbbra sem fizeti ki, a döntés bírósági felülvizsgálata kezdeményezhető.

dr.VÁ

 

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.