TIRHírekTársulatok kérdezték - a VTOSz válaszolAggályos a felépítményekről, ingóságokról kért adatszolgáltatás teljesíthetősége

Aggályos a felépítményekről, ingóságokról kért adatszolgáltatás teljesíthetősége

 

Társulati kérdés:

 A  vizigek az OFV részére   a társulatoktól átveendő, jegyzett tőkében szereplő - nem költségvetési forrásból vagy uniós támogatással megvalósult - felépítmények és ingóságok  adatait kérik, holott ismereteink szerint a társulati jegyzett tőke fogalmát a   2013. évi CCILIX. törvény törölte a vízitársulati törvényből, a   társulatok nem ismerik a vizigek által átveendő művek teljes körét, a felépítmények , ingóságok létrejöttének forrásmegosztása pedig nincs nyilvántartva.

 

 Kért adatok:

VIZIG

Társulat

érintett ingatlan megnevezése (…. csatorna, szivattyútelep, telephely stb)

a társulat jegyzett tőkéjében szereplő felépítmény

a társulat jegyzett tőkéjében szereplő ingóság

a megvalósítás forrásának megnevezése

megnevezése

könyv szerinti értéke

megnevezése

könyv szerinti értéke

               

 

Válasz:

Az OVF által kért  adatokat azért nem  tudják szolgáltatni   a vízitársulatok, mert:

- A 2013. évi CCILIX: törvény  20. § a) pont TÖRÖLTE  a 2009. évi  CXLIV. törvény 1. § 37. pontját, a társulati jegyzett tőke fogalmát. Ebből következően nem értelmezhető az OVF által kért adatszolgáltatás: A társulatoktól átveendő, jegyzett tőkében szereplő - nem költségvetési forrásból vagy uniós támogatással megvalósult - felépítményekről és ingóságokról.

 - A számviteli törvény szerint a  jegyzett tőke az a tőkerész, amelyet a tulajdonosok a vállalkozás alapításakor, illetve tőkeemeléskor időbeli korlátozás nélkül bocsátottak a vállalkozás rendelkezésére, hogy abban tagsági jogot, tulajdonosi részesedést szerezzenek, vagy a már meglévőt növeljék. Van olyan vízitársulat is, amelynek a cégbírósági bejegyzés szerint a jegyzett tőke értéke0 Ft.

 - A 2013. évi CCILIX: törvény   2014. január 1-től hatályos  1. § (3) bekezdése sem szól jegyzett tőkébe tartozó művekről, hanem   úgy rendelkezik, hogy „ azon állami tulajdonban lévő vizek és vízilétesítmények, amelyek vonatkozásában vízitársulat vagyonkezelői joga vagy kezelői joga van bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba, vagy egyébként vízitársulat üzemeltetésében állnak, e törvény erejénél fogva a működési terület szerinti vízügyi igazgatási szerv vagyonkezelésébe kerülnek.”

 - Jelenleg még nem ismert a nem állami tulajdonú, de eddig a társulatok által üzemeltetett vízgazdálkodási művek azon köre, amelyeket a vizigek az önkormányzatoktól üzemelésre átvesznek vagy hatósági kijelöléssel fogják üzemeltetni.

 - A társulatok nem rendelkeznek   az egyes  felépítmények, ingóságok tekintetében a forrás jellege szerinti megbontással, a feladat végrehajtása csak úgy lehetséges, ha a megvalósulási tervekből tételesen kerülnének k kigyűjtésre az egyes  felépítmények, ingóságok értéke, majd a létrehozás időpontja szerinti  forrásbiztosítás  alapján lehetne megadni a kért adatokat.

 Észrevételeket, javalatokat a Hozzászólásokhoz vagy a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. -ra  kérjük megírni!

 

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.