TIRHírekTájékoztatókA magyar gazdáknak szükségük van a jól működő vízitársulatok szakmai tapasztalatára, munkájára

A magyar gazdáknak szükségük van a jól működő vízitársulatok szakmai tapasztalatára, munkájára

„Az új 2020-ig tartó vidékfejlesztési programban lehetőség nyílik akár a közösségi, akár az egyéni öntözésfejlesztési beruházások támogatására - mondta Feldman Zsolt Az öntözésfejlesztés elméleti és gyakorlati kérdései elnevezésű szakmai konferencián, Karcagon.

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte: megnövekedett állami felelősségvállalással, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Vízügyi Főigazgatóság közreműködésével a kormány jelentősen növelni kívánja az öntözött mezőgazdasági területek nagyságát. Ehhez az öntözés, a belvíz elleni védekezés és a víztározás problémájának komplex kezelésére van szükség, hatékonyan felhasználva a következő európai uniós támogatási periódusban megnyíló támogatási lehetőségeket. Nagy szükség van gazdálkodók tudatos összefogására és összehangolt munkájára is a sikeres öntözésfejlesztéshez.”  Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Balla Iván a Tisza-Marosszögi VgT igazgatója, a NAK agrár-környezetgazdálkodási vízgazdálkodási és innovációs osztály osztályvezetője a „Vízgazdálkodási feladatok a helyi közösségek szintjén” c. előadásban igen szemléletesen mutatott rá, hogy a mezőgazdasági termelés  sejtjei az egyes  mezőgazdasági termelők, de a termelésüket elősegítő területi vízgazdálkodási feladatok  csak a termelői közösségek szintjén végezhetőek el. 

Az elmúlt években igen sok, részben  igaztalan támadást túlélt  vízitársulatok  szakemberei örömmel hallgatták  Horváth Gyulának,  a Nagymágocsi Farmer Kft ügyvezetőjének szakmai véleményét, amelyből az hallhattuk ki, hogy  a mezőgazdasági termelőknek továbbra is szükségük lesz a területi (helyi)  vízgazdálkodás  elengedhetetlen szereplőire, a  több, mint kétszáz éves múlttal rendelkező vízitársulatokra.

Külön köszönet illeti ifj. Hubai Imrét  a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős alelnökét a vízitársulatok működésének szükségességét igazoló határozott véleményéért.

dr. VÁ

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2022. május 27., péntek van.
Hella napja van, holnap Emil és Csanád napja lesz.