TIRHírekTájékoztatók2014. január 31-én a vízilétesítmények átadása problémáinak megbeszélésére került sor az OVF-ben

2014. január 31-én a vízilétesítmények átadása problémáinak megbeszélésére került sor az OVF-ben

 A forgalomképes állami tulajdonban lévő vizek és vízilétesítmények átadás-átvételi eljárása tárgyában Kolossváry Gábor főosztályvezető által vezetett  értekezleten a Belügyminisztérium,  a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei mellett a VTOSZ részéről Offenbächerné Imre Gabriella és dr. Varga Árpád, a NAK részéről többek között Balla Iván vett részt.

 

A tárgyaláson a VTOSZ részéről az alábbi főbb megállapítások hangzottak el és került  Kolossváry Gábor főosztályvezető részére elektronikus levélben is megküldésre:

 

Meg kell állapítani és rögzíteni kell, hogy a  kisvízfolyás, belvízcsatorna,vízhasznosítási célú  csatorna mely szelvények közötti szakasz(ai) tartozik az állami tulajdonba és kérni kell a  nem állami részek üzemeltetésére vonatkozó állami  álláspont írásban történő rögzítését. 

 Rögzíteni kell, hogy a tározó vagy a szivattyútelep mely részei vannak állami tulajdonban és kérni kell a  nem állami részek üzemeltetésére vonatkozó VIZIG-es álláspont írásban történő rögzítését. 

 A társulatok  az átadás-átvétellel érintett létesítményeken fennálló társulati tulajdon ellenértékére  igény tartanak és erre vonatkozó biztosítékot kérnek (könyv szerinti vagy forgalmi érték).

 A társulat az átadás-átvételi eljárás során keletkező költségeinek megtérítésére igényt tart és erre vonatkozó biztosítékot kér. Bele kell ebbe érteni a dokumentációval kapcsolatos költségeket is (dokumentáció előállításának igazolható költségeit, a dokumentáció kezelésével kapcsolatosan most felmerülő költségeket).

Pénzügyi forrás hiányában a vízitársulatok 2014. január 1-től nem tudják biztosítani az állami tulajdonban és VÍZIG vagyonkezelésbe kerülő vizek és vízilétesítmények üzemeltetését, az esetleges vízkárok elleni védekezést, és nem vállalnak felelősséget az esetlegesen fellépő vízkárokért.

Az  állami tulajdonban és VÍZIG vagyonkezelésbe kerülő vizek és vízilétesítmények vízjogi üzemeltetési engedélyeinél az engedélyes személyében bekövetkező változást a VIZIG  a felvett jegyzőkönyv alapján  a jegyzőkönyv aláírásának napjától kérjék  az engedélyek nevére történő átírását.  Az átírásig a társulatok engedélyesként semmiféle felelősséget nem vállalhatnak. Az átírással kapcsolatban semmilyen költséget nem tudnak vállalni.

 A   szivattyútelepek áramszolgáltatási szerződéseinél a VÍZIG 2014. január 1-től kérjék  a szerződés nevükre történő átírását és vállalják a szivattyútelepek  2014. évi költségeinek viselését, továbbá térítsék meg a társulatoknál ezzel kapcsolatban esetleg jelentkező 2014. január 1. utáni költségeket.

 Rögzíteni kell, hogy a társulat az ÚMVP beruházásokkal érintett műveken a 2013. évi kötelező fenntartást elvégezte, elmaradás nincs, az állami tulajdonú műveken végzett  ÚMVP-s beruházásokból fakadó kötelező fenntartás 2014. január 1-től nem terheli a társulatot, az ÚMVP-s szerződések VÍZIG-ek részére történő átcedálása a társulatnak nem okozhat gazdasági hátrányt. Az ÚMVP támogatási határozatok módosítását a VÍZIG kezdeményezi, annak semmiféle költséghatása nem lesz a társulatra.”

 dr.VÁ

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. április 16., kedd van.
Csongor napja van, holnap Rudolf napja lesz.