TIRHírekVédekezés 2013Meddig tart ki a saját forrás? - nincs még szerződés az Állam és a védekező vízitársulatok között

Meddig tart ki a saját forrás? - nincs még szerződés az Állam és a védekező vízitársulatok között

 

 A Dél-Balatoni  Vízitársulat alábbi  esete jól példázza, hogy a minden alap nélkül évek óta támadott vízitársulatok függetlenül attól, hogy a 19/2012. BM. Utasítással elrendelt Védekezési Szabályzat szerinti,  a Magyar Állam tulajdonában lévő vízgazdálkodási létesítményeken történő védekezésre vonatkozó szerződést még mindig nem kötötte meg velük az Állam és így a Szabályzat szerinti előleget sem kapták meg a védelmi munkák költségeire,  saját forrásból ellátják  működési területükön a védelmi tervük és tagjaik igénye  szerinti  belvízvédekezést.  

A szerződés megkötésének lassúsága, a védelmi költségek  előlegének hiánya igen komoly likviditási gondot okoz a védekező társulatoknál.  Mi lesz, ha minden tartalék elfogy, ha tagok nem fizetnek önkéntes hozzájárulást az állami feladatok ellátására?

DélBalatoni Vízitársulat 2013. március 31-i tájékoztatója:

„Az elmúlt időszak során tapasztalt jelentős mennyiségű csapadék és a csapadéktevékenységgel együtt járó felmelegedés hatására a Balatonőszödi és a Szántódi belvízöblözetben intenzív vízszintemelkedés volt tapasztalható.

A hidrometeorológiai előrejelzéseket figyelembe véve a további vízszintemelkedés megakadályozása, valamint az esetlegesen kialakuló veszélyhelyzetek megelőzése érdekében a Balatonőszödi és a Szántódi szivattyútelepeken 2013. március 7. 16.00 órával elrendelt belvízvédekezési tevékenységek felfüggesztését (a felfüggesztés körülményeiről a 2013. március 15-i hírünkben bővebben olvashatnak)  Társulatunk azonnali hatállyal feloldotta, a belvízvédekezési munkákat haladéktalanul megkezdte.

Súlyos gondokat okoz, hogy a 2013. február 5-én (Balatonőszödi és Szántódi szivattyútelepek) és 14-én (Zamárdi belvízöblözet) elrendelt belvízvédekezéssel kapcsolatos támogatási szerződések megkötése, valamint a védekezéshez szükséges előlegek utalása a mai napig nem történt meg, így Társulatunk továbbra is saját forrás terhére kénytelen a védekezési munkákat elvégezni.”

dr. VÁ

 

Névnap

Ma 2024. március 19., kedd van.
József és Bánk napja van, holnap Klaudia napja lesz.