TIRHírekVédekezés 20133 hónap alatt 450 mm csapadék hullott Somogyban

3 hónap alatt 450 mm csapadék hullott Somogyban

„Belvízgondok Somogyban, folyamatos a védekezés

Az észak-somogyi vízi társulat területén 315 hektárt borít belvíz, a dél-balatoni térségben 225 hektárt. Taszár környékén napok óta áll a víz: számos csapadékelvezető árok feltelt, s a legelőkről sem folyt el a napokban lehullott csapadék.

A megye középső és déli részén több kisebb, egymástól független terület áll víz alatt – tájékoztatott Baranya Károly alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgató-helyettese. – A megye északi részén február hetedike óta négy szivattyútelepen folyamatos a védekezés. Ez arra elég, hogy az elöntött terület nem növekszik.
A belvíz lakott területet nem érint. Nagybocskai Tamás nyugalmazott nagyatádi vízügyi referens szerint annyiban rendkívüli az időjárás, hogy decembertől március végéig közel 450 milliméternyi csapadékot mértek Somogyban.  Tavaly egész évben598 milliméter hullott.

Csak az idén 346 millimétert regisztráltak Somogyban, a múlt év hasonló időszakában mindössze 120 millimétervolt – tette hozzá. – Gond, hogy az eltömődött mélyrétegű talaj most sok helyütt nem tudta befogadni a csapadékot, ugyanis olyan gyorsan hullott le az eső, s olvadt el a hó.
A szeszélyes időjárás gazdasági károkat is előidézhet, késhet a kora tavaszi növények vetése. Lukács Norbert csombárdi gazdálkodó szerencsésnek tartja magát, mivel dombos térségben gazdálkodik, s csupán kisebb felületen gyűlt fel a víz. Az elmúlt három hónapban mért közel 300 milliméternyi csapadék azonban épp elég ahhoz, hogy a szántást még nem tudta elmunkálni, s reális veszély van arra, hogy a következő aktuális mezőgazdasági munkálatok is csúsznak.”

2013. március 30.

Forrás: Harsányi Miklós-   Somogyi Hírlap

 

Névnap

Ma 2024. március 19., kedd van.
József és Bánk napja van, holnap Klaudia napja lesz.