TIRHírekSzövetségünk híreiDomokos László 2010. május 20-i nyílt levele Bajnai Gordonhoz

Domokos László 2010. május 20-i nyílt levele Bajnai Gordonhoz

 Forrás: Domokos László hírportál - 2010. május 20.

Domokos László, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének  (VTOSZ) elnöke nyílt levélben fordult Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnökhöz,  és azonnai intézkedést kért a védelmi munkálatok finanszírozása érdekében. A levelet az alábbiakban tekintheti meg.



Bajnai Gordon úr,

ügyvezető miniszterelnök
részére

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

2009. december 28. óta váltakozó intenzitással különböző vízgazdálkodási káresemények jelentkeznek hazánkban. A belvízkárok és a helyi vízkárok ellen a vízitársulatoknak kell fellépniük, védelmi tevékenységet folytatniuk. Ez a védelmi munka nem csak a mezőgazdasági területekre terjed ki, hanem elősegíti a települések biztonságát is.

Domokos László, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének elnöke

Domokos László, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének elnöke

A vízitársulatok védelmi tevékenységének állami finanszírozása a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumon keresztül történik. A Minisztérium a védelmi helyzet kialakulásakor a vízitársulat védelemvezetőjének kérelmére védekezési engedélyt ad ki, amely engedély egyúttal az FVM kötelezettségvállalása a jogos védelmi költségek kifizetésére.

2009. december 28. – 2010. február 28. közötti időszakban az FVM részben saját forrásból, részben a Kormány által biztosított költségvetési tartalékból finanszírozta a vízitársulatok védelmi munkáját. A 2010. márciusi védekezésre a Kormány csak május 4-i döntésével biztosított a vízitársulatoknak mintegy 540 millió forintot, azaz ezt a védelmi költséget mintegy két hónapon keresztül a vízitársulat tagjai (mezőgazdasági termelők, önkormányzatok) hitelezték a Kormánynak.

Országszerte hatalmas károkat okoz a belvíz


Sajnos a kedvezőtlen időjárási helyzet április és május hónapban is folytatódott. A 2010. április 1. – május 10. közötti vizitársulati védelmi munkák mintegy 150 millió forintot emésztettek fel. Erre vonatkozóan semmilyen állami forrás nem áll rendelkezésre, sőt, mivel az FVM levélben adott arról tájékoztatást, hogy nem áll rendelkezésére pénzeszköz, ez az ország számos területén a védelmi munkák leállásához vezetett. Ezt követően következett be a május 15-17-i katasztrofális helyzet, számos helyen 100- 200 mm csapadék lehullásával, a kisvízfolyások rendkívüli árvizeivel és a belvízhelyzet nagymértékű romlásával, az elöntött területek növekedésével. Ezen helyzet elleni fellépésre, a vízitársulatok további védelmi munkáira semmilyen állami forrás nem áll rendelkezésre. Az FVM arról tájékoztatta Szövetségünket, hogy az ügyvezető kormánytól a védelmi munkák finanszírozására további költségvetési tartalék felszabadítása nem várható.


Országszerte hatalmas károkat okoz a belvíz


A helyzet tarthatatlan! A csapadék, a belvíz, a helyi vízkár nincs tekintettel a kormányváltásra, a kormány cselekvőképtelenségére. Azonnali intézkedésre van szükség!


Kérem Miniszterelnök Urat, hogy a folyamatban lévő védelmi munkák, és a még ezután megteendő védelmi intézkedések finanszírozása érdekében szíveskedjen azonnal intézkedni!

Budapest, 2010. május 20.

Domokos László
a Vízgazdálkodási Társulatok
Országos Szövetségének
elnöke


 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek van.
Auguszta napja van, holnap Zalán napja lesz.