TIRHírekTájékoztatókIsmét szükség van a vízitársulatokra a belvízhelyzet következményei felszámolához - OS

Ismét szükség van a vízitársulatokra a belvízhelyzet következményei felszámolához - OS

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének közleménye

(1. rész)

A 2013. március 14-15-i vihart  követően a  Bodrogmenti Vízgazdálkodási Társulat munkagépekkel vett részt  a Bodrogköz áramellátásának helyreállításában.
A kialakult belvízhelyzet miatt több vízitársulat védelmi fokozatba lépett. Elsőként a Kisalföldön, a Hanság térségében kellett belvízvédelmi készültséget elrendelni. A Kapuvári Vízitársulat március 1-től öt napon át védekezett.
A Balaton déli partján szintén kritikus belvízhelyzet alakult ki, amely belterületeket is veszélyeztetett. A Dél-Balatoni Vízitársulat területén 225 ha belvízelöntés volt, ezért a Társulat február 5-én védelmi fokozatba lépett, amit március 7-én függesztett fel. A szivattyúzási költség ezen idő alatt 4.776 eFt volt, amelynek állami megtérítése késik. Az Észak-somogyi Vízi Társulat február 7-e óta van védelmi fokozatban és folyamatosan végez belvízátemelést.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Tisza mellett romlik a belvízhelyzet. A Felsőszabolcsi Vízgazdálkodási Társulat (Kisvárda) március 12-én lépett belvízvédelmi fokozatba két belvízvédelmi szakaszon. A Királyéri Vízgazdálkodási Társulat (Tiszalök) március 18-án lépett védelmi fokozatba, két szivattyútelepet indított el.

(2. rész)

Romlik a belvízhelyzet a Tiszántúlon. Megkezdte a védekezést a Berettyó Vízgazdálkodási Társulat, ahol növekszik az elöntött terület.  A Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat február 21-28. között 150 ezer m3 belvizet emelt át.

A Közép-Tisza vidéken szintén romlik a belvízhelyzet. A Nagykunsági Vízgazdálkodási Társulat (Karcag) március 15-én két védelmi szakaszon kilenc szivattyútelepre rendelt el II. fokú védelmi készültséget és kezdte meg a belvízátemelést. A Mezőtúr-Tiszazugi Vízgazdálkodási Társulat március 19-én nyolc szivattyútelepen szintén II. fokú készültségben kezdte meg a mentesítést. A Jászkisér és Vidéke Vízgazdálkodási Társulat március 19-én öt szivattyútelepet indított el a belvíz hatékony átemelése érdekében.
Az Alsó-Tisza vidéken szintén elsősorban a Tisza és a Maros melletti területeken jelentkeznek a gondok. A Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat március 19-től lépett védelmi fokozatba a   jelentős elöntött terület kialakulása miatt. A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat (Hódmezővásárhely) március 19-én szintén védelmi fokozatba lépet: elrendelték a II. fokú készültséget
A Körös vidéken két vízitársulat is elrendelt már védelmi fokozatot. A Körösi Vízgazdálkodási Társulat (Gyula) március 18-án 6 szivattyútelep üzembe helyezésével kezdte meg a védekezést és a belvízcsatornákon vonal menti, tisztítási feladatokat is végeznek. A Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat (Békés) március 17-én indította el a védelmi munkákat 14 szivattyúzási hely (szivattyútelep, szivattyúállás) üzemeltetésével.

 Budapest, 2013. március 19., kedd (OS) –

 Kiadó: Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek van.
Auguszta napja van, holnap Zalán napja lesz.