TIRHírekTájékoztatókA gazdák támogatásából védekezik a szekszárdi vízitársulat

A gazdák támogatásából védekezik a szekszárdi vízitársulat

 "A társulatnak a Sárköz alacsonyan fekvő, belvizesedésre hajlamos részén négy szivattyútelepe van, jelenleg egy üzemel.
 Gazdálkodók támogatásából végzi a belvizes területek mentesítését a Sárközben a Duna-Sió Menti Vízi Társulat, és az idén nem számít a tavaly megállapított érdekeltségi hozzájárulásra az érintett ingatlantulajdonosoktól - közölte a társulat intézőbizottságának elnöke az MTI-vel.

Tóth István elmondta: a belvizes területek nagysága jelenleg nem számottevő, de ha a következő hetekben 40-60 milliméternyi csapadék hullik, akár ezer hektár jó minőségű termőföld kerülhet víz alá - tette hozzá. A belvíz szivattyúzását az érintett terület tulajdonosának támogatásával végzik.

Az intézőbizottság elnöke kitért arra is: mivel jelenleg nincs belvízvédelmi készültség, a védekezés költségeit a társulat nem igényelheti állami forrásból.

A Tolna megye keleti részén, 200 ezer hektáron több mint 300 vízfolyást karbantartó társulat 2012. szeptemberi küldöttgyűlése - a területek elhelyezkedésétől és nagyságától függően - 200-800 forintos hektáronkénti érdekeltségi hozzájárulást állapított meg.

A társulati vezető elmondta: erre az évi körülbelül 80 millió forintos összegre a szervezet idén valószínűleg nem számíthat, miután 2013. január 1-jétől a küldöttgyűlés nem, csak a társulat közgyűlése dönthet a hozzájárulásról. Kétezer tagot a vízi társulat nem tud összehívni - mondta.

Tóth István szerint a szervezet az idén az eddig felhalmozott tartalékokból képes elvégezni feladatait, jövő év januárjától azonban működésképtelenné válhat.

Nem könnyíti meg a vízi társulat helyzetét, hogy a tavalyi 105 közfoglalkoztatott helyett idén négy hónapra csak 47 ember foglalkoztatására van lehetőségük - tette hozzá a társulat vezetője."

Forrás: MTI | 2013. március 10. vasárnap 06:53 |

dr.VÁ

 

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.