TIRHírekSzövetségünk híreiIsmét védekeznek a vízitársulatok

Ismét védekeznek a vízitársulatok

Tájékoztató

a rendkívüli időjárási helyzet és a belvízhelyzet következményeinek felszámolása érdekében tett vízitársulati intézkedésekről

A 2013. március 14-15-i rendkívüli időjárási helyzet miatt több társulatnál (Hamvas-Sárréti Vízgazdálkodási Társulat, Bodrogmenti Vízgazdálkodási Társulat, Felsőszabolcsi Vízgazdálkodási Társulat) vezetékszakadás miatt a szivattyútelepeknél áramellátási gondok merültek fel. A Bodrogmenti Vízgazdálkodási Társulat információadással és munkagépekkel részt vesz a Bodrogköz áramellátásának helyreállításában.

A szélsőséges csapadékviszonyok miatt számos térségben belvízhelyzet alakult ki, így több vízitársulat védelmi fokozatba lépett. Elsőként a Kisalföldön, a Hanság térségében kellett belvízvédelmi készültséget elrendelni. A Kapuvári Vízitársulat március 1-től öt napon át védekezett.

A Balaton déli partján szintén kritikus belvízhelyzet alakult ki, amely belterületeket is veszélyeztetett. A Dél-Balatoni Vízitársulat területén 225 ha belvízelöntés volt, ezért a Társulat február 5-én védelmi fokozatba lépett, amit március 7-én függesztett fel. A szivattyúzási költség ezen idő alatt 4.776 eFt volt, amelynek állami megtérítése késik. Az Észak-somogyi Vízi Társulat február 7-e óta van védelmi fokozatban és folyamatosan végez belvízátemelést.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Tisza mellett romlik a belvízhelyzet. A Felsőszabolcsi Vízgazdálkodási Társulat (Kisvárda) március 12-én lépett belvízvédelmi fokozatba és – bár közben a rendkívüli időjárási helyzetben áramellátási zavarok léptek fel, a helyreállítás követően - folytatja a belvízátemelést két belvízvédelmi szakaszon. A Királyéri Vízgazdálkodási Társulat (Tiszalök) március 18-án lépett védelmi fokozatba, két szivattyútelepet indított el.

Romlik a belvízhelyzet a Tiszántúlon. Hajdú-Bihar megye vízitársulatai felkészültek a belvízvédekezésre. Megkezdte a védekezést a Berettyó Vízgazdálkodási Társulat, ahol növekszik az elöntött terület, így indítják a szivattyútelepet és a Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat, amelyik február 21-28. között 150 ezer m3 belvizet emelt át.

A Közép-Tisza vidéken szintén romlik a belvízhelyzet. A Nagykunsági Vízgazdálkodási Társulat (Karcag) március 15-én két védelmi szakaszon kilenc szivattyútelepre rendelt el II. fokú védelmi készültséget és kezdte meg a belvízátemelést. A Mezőtúr-Tiszazugi Vízgazdálkodási Társulat március 19-én nyolc szivattyútelepen szintén II. fokú készültségben kezdte meg a mentesítést. A Jászkisér és Vidéke Vízgazdálkodási Társulat március 19-én öt szivattyútelepet indított el a belvíz hatékony átemelése érdekében.

Az Alsó-Tisza vidéken szintén elsősorban a Tisza és a Maros melletti területeken jelentkeznek a gondok. A Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat március 19-től lépett védelmi fokozatba jelentős elöntött terület kialakulása miatt. A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat (Hódmezővásárhely) március 19-én szintén védelmi fokozatba lépet: elrendelték a II. fokú készültséget

A Körös vidéken két vízitársulat is elrendelt már védelmi fokozatot. A Körösi Vízgazdálkodási Társulat (Gyula) március 18-án 6 szivattyútelep üzembe helyezésével kezdte meg a védekezést és a belvízcsatornákon vonal menti, tisztítási feladatokat is végeznek. A Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat (Békés) március 17-én indította el a védelmi munkákat 14 szivattyúzási hely (szivattyútelep, szivattyúállás) üzemeltetésével.

Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének titkársága

 

Névnap

Ma 2020. szeptember 27., vasárnap van.
Adalbert napja van, holnap Vencel napja lesz.