TIRHírekTájékoztatókÚjabb csapás a területi vízgazdálkodásra?

Újabb csapás a területi vízgazdálkodásra?

A megyei kormányhivatalok  munkaügyi központjaitól a közfoglalkoztatásra pályázók tájékoztató levelet kaptak (kapnak),  amelyben  pályázói  kategóriánként megállapították, hogy hány hónapra lehet a közmunkásokat alkalmazni. A vízitársulatok esetében ez 2013. évre négy hónap.  

A Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és logisztikai főosztályának vezetője, Lőrincz Leó által megerősített indok szerint azért, mert  „ a vízgazdálkodási társulatok a jogszabályi változások miatt 2013. évtől átalakulnak.  A 2012. évi tapasztalatok alapján, az idei évben  is  jelzett pénzügyi, gazdasági nehézségek ismeretében a vízgazdálkodási társulatok országos közfoglalkoztatási támogatását kockázatosnak tartja a Belügyminisztérium, ezért  a 2013. évi támogatásukat a2012. évi létszám felével engedélyezi.” A szóbeli tájékoztatásban elhangzott továbbá, hogy a vízitársulatok az év során átkerülnek a felállítandó Öntözési Hivatal irányítása alá, ezért is csökkentette a BM 4 hónapra a foglalkoztatási időtartamot. 

A fenti indoklás részben pontatlan, mert a jogszabályi változások miatt a vízitársulatoknak nem kell 2013-ban átalakulniuk.

Ismereteim szerint  a BM által kirendelt ellenőrök ellenőrzési megállapításaira alapított 2012. évi tapasztalatok szerint a vízitársulatok igen jól, hatékonyan,  a nemzetgazdaság részére eredményesen látták el közfoglalkoztatási feladataikat.

Az tény, hogy az  idei évre számos vízitárulat jelezte, hogy a közmunkához szükséges társulati forrás biztosítása nélkül csak csökkentett létszámot tud foglalkoztatni. Erre vonatkozó igény teljesítése helyett a BM a közmunkás létszámot csökkentette le.

A lecsökkentett létszám és időtartam miatt a közfoglalkoztatás eredményessége szempontjából célszerűnek látszik kizárólag a fenntartási idény alatti időszakra betervezni a nény hónapos foglalkoztatást, akár nyári és öszi időszakra külön bontva.

dr. VÁ

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. április 19., péntek van.
Emma napja van, holnap Tivadar napja lesz.