TIRHírekSzövetségünk híreiÚMVP-s pénzt kapott Jászkisér!

ÚMVP-s pénzt kapott Jászkisér!

A Jászkisér és Vidéke Vízgazdálkodási Társulat az ÚMVP egyik károsultja, hiszen a 2013-ban befejezett és szabályosan elszámolt beruházás kifizetési kérelmére másfél évig nem kapta meg az uniós támogatást.

Összesen hét olyan vízitársulat van, amely – a VTOSZ megítélése szerint – a hibásan értelmezett jogszabályváltozás miatt az elvégzett beruházás ÚMVP-s támogatását nem kapta meg. Az ügyben az elmúlt másfél évben a VTOSZ számos érintett szervezetet keresett meg az MVH-tól, a Vidékfejlesztési Minisztériumig, majd a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Államtitkárságáig, de végrehajthatatlan ötletektől eltekintve az ügy nem mozdult előre. 2014-ben annyi történt, hogy kiderült, a támogatási rendeletet kellene módosítani, ehhez az ÚMVP Monitoring Bizottságának hozzájárulása kell. Miután a MB ezt a hozzájárulást 2014. december 9-én megadta, az Irányító Hatóság Brüsszelhez fordult jóváhagyásért.

A 2015. márciusában megválasztott új VTOSZ elnökség folytatta a megkezdett "harcot". Újólag az MVH-hoz és a Miniszterelnökséghez fordult, miközben az is kiderült, hogy ezeknek a beruházásoknak a kötelező fenntartását 2014-ben gyakorlatilag senki nem végezte el és átláthatatlan a 2015. évi helyzet.

A Jászkiséri Társulat váratlan pénzhez jutása (a 2013-ban benyújtott kifizetési kérelem jóváhagyása után!!) új fejlemény az ügyben. Folyik az egyeztetés a többi érintett társulattal is. Amennyire örvendetes, hogy a másfél éve jogosan járó támogatást egy társulat megkapta, annyi kérdés is felvetődik az ÚMVP támogatással megvalósult beruházás kedvezményezettségével, a kötelező fenntartással és annak forrásával, a monitoring jelentésekkel, sőt akár a vagyoni kérdésekkel kapcsolatban is. A VTOSZ kész ezen érdekképviseleti kérdések továbbvitelére és az érintett főhatóságokkal való egyeztetésre.

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. április 30., kedd van.
Katalin és Kitti napja van, holnap Fülöp, Jakab és Zsaklin napja lesz.